ГоловнаСвіт

Годжес: наступний агресивний крок Росії після захоплення Херсона - це Одеса

РФ потрібен контроль над усією північною частиною Чорного моря.

Годжес: наступний агресивний крок Росії після захоплення Херсона - це Одеса
Генерал армии США Бен Ходжес
Фото: BELVPO.COM

Росія бачить своєю кінцевою метою в Україні не тільки Херсон, наступний крок - це окупація Одеси.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю LB.ua заявив генерал лейтенант, екскомандувач Збройних сил США в Європі Бен Годжес.

Він вважає, що кінцевою точкою в цій агресивної кампанії для Москви буде здобуття повноцінного контролю над теренами українського чорноморського узбережжя - від Одеси і до Керчі.

"Це допоможе їм не просто ізолювати Україну від Чорного моря, а й дасть можливість повного контролю над північною частиною водойми, починаючи від Придністров'я і аж до Азовського моря", - сказав він.

Американський офіцер впевнений, що якщо російське керівництво захоче атакувати Україну під час військових навчань "Кавказ - 2020", то воно спробує захопити не тільки Херсон, а й увесь південь України.

"Коли я дивлюся на карту України, конкретно на Чорноморський регіон, то бачу, що ключова мета тут для Росії - це, звичайно ж, дамба в Новокаховці (Херсонська область). Але якщо вони будуть контролювати цю частину України, то їм до Одеси буде рукою подати. Плюс не забувайте, що російський флот завжди блокує терени, що прилягають до Одеси, коли починає проводити вогневі навчання", - пояснив Годжес.

У той самий час генерал зазначає, що Росія може проводити таку операцію поступально, не одномоментно. Для неї буде важливо оцінювати реакцію Заходу.

"Усе це не означає, що Росія візьме і все зробить одразу, відразу. Можливо, Одеса - це наступний крок. І що перед цим Москва захоче подивитися, як відреагує на її дії Захід", - сказав він.

Крім того, Годжес зазначає, що для планування нападу Кремль і російське командування будуть уважно аналізувати військово-політичні можливості України.

"Звичайно ж, вони (російська влада, - LB.ua) прийматимуть рішення, ґрунтуючись на оцінці того, що відбувається всередині України. Єдність уряду, готовність і здатність Збройних сил до відповідних дій - все це буде частиною розрахунку", - додав офіцер.

Нагадаємо, раніше Годжес допустив, що у вересні Росія може захопити дамбу в Херсоні, щоб дозволити воді повернуться до Криму. За його словами, півострів дуже важливий для Москви, адже саме з портів окупованого Криму російські кораблі вирушають на підтримку злочинних режимів у Сирії та Лівії.

Наприкінці червня повідомляли, що американських військових з Німеччини перекинули у Східну Європу. Ці зміни, за словами представників Пентагону, будуть служити однозначним попередженням російському президенту Володимирові Путіну, чиї військові амбіції були підтверджені анексією українського Криму 2014 року.

У яку саме з європейських країн можуть перекинути військових з Німеччини, не уточнювалася, але президент США Дональд Трамп, зустрічаючись з польським президентом Анджеєм Дудою, говорив про американську присутність у Польщі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram