ГоловнаСвіт

Посольство Росії в Чехії "переїхало" з площі Нємцова

Росіяни змінили офіційну адресу.

Посольство Росії в Чехії "переїхало" з площі Нємцова
Фото: EPA/UPG

Міністерство закордонних справ Чехії отримало ноту від російського посольства в Празі про зміну офіційної адреси. Це сталося після того, як мерія присвоїла площі, де розташовується дипломатичне представництво, ім'я Бориса Нємцова.

Про це повідомило видання Aktualne.cz і, як передає російська служба "Радио Прага", інформацію підтвердила прессекретар МЗС Чехії Зузана Штихова.

Тепер головний будинок посольства Російської Федерації розташовано на Коруновачні вулиці, де вже тривалий час громадянам Росії та чеським туристам надаються консульські послуги.

Площа Нємцова в Празі раніше називалася Під каштанами. Її перейменували в лютому 2020 року.

"Борис Нємцов був ученим, віцепрем'єром Російської Федерації, ліберальним політиком, який виступав проти війни в Україні та захищав права людини. У той час, коли під загрозою опинилися демократія, громадянські права, громадянське суспільство, свобода ЗМІ, а нерідко йдеться і про загрозу життю, просто необхідно нагадувати про таких людей, як Борис Нємцов", - наголосив 27 лютого, у п'яту річницю загибелі Бориса Нємцова, під час офіційної церемонії відкриття таблички з новою назвою площі мер Праги Зденек Гржиб.

6 березня на брифінгу офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова з приводу перейменування празької площі заявила: "Мотивація влади чеської столиці, яка вирішили назвати одну з площ Праги ім'ям Бориса Нємцова на знак підтримки російської опозиції, абсолютно абсурдна й не піддається жодному логічному поясненню". На її думку, йдеться про спробу вплинути на внутрішньополітичні процеси в іншій державі, що "суперечить нормам міжнародного права".      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram