ГоловнаСвіт

Кіссінджер: конфлікт між США і Китаєм може мати катастрофічні наслідки

Колишній держсекретар США закликав країни врегулювати свої суперечки.

Кіссінджер: конфлікт між США і Китаєм може мати катастрофічні наслідки
Генри Киссинджер
Фото: EPA/UPG

Колишній держсекретар США 96-річний Генрі Кіссінджер вважає, що конфлікт між США і Китаєм буде неминучим і призведе до "катастрофічного результату", який "буде гіршим за світові війни", якщо країни не врегульовують свої суперечки.

Про це він заявив в інтерв'ю South China Morning Post.

"Зараз у нас складний період. Я впевнений, що лідери обох сторін зрозуміють, що майбутнє світу залежить від того, як обидві сторони випродукують рішення і впораються з неминучими труднощами", - сказав він на заході, організованому Національним комітетом США з міжнародних відносин з Китаєм у Нью-Йорку у четвер.

"Немає сумнівів, що багато аспектів еволюції Китаю кидають виклик США, - сказав Кіссінджер. - Ніколи раніше не було, щоб дві великі країни у різних частинах Всесвіту перебували в однакових позиціях".

Ексдержсекретар також зазначив, що США і Китай мають розуміти, що постійний конфлікт між ними не можна виграти і він закінчиться, на його думку, "катастрофічним результатом" для Пекіна і Вашингтона.

"Якщо рішення не буде досягнуто, це буде гірше, ніж світові війни, які зруйнували європейську цивілізацію", - сказав Кіссінджер.

"Вже неможливо думати, що одна сторона може домінувати над іншою. Вони повинні звикнути до того, що у них є така конкуренція", - додав колишній держсекретар США.

Нагадаємо, у жовтні США відмовилися від запланованого підвищення мит з 25 до 30% на китайські товари вартістю у 250 млрд доларів. Спочатку мита мали підвищити з 1 жовтня, але на прохання Лю Хе Трамп переніс зміну тарифів на середину місяця, тому що першого числа у КНР відзначали 70-річчя країни.

Торгова війна між США і Китаєм триває з 2018 року, вона почалася після того як Трамп збільшив мита на низку китайських товарів - Пекін відповів дзеркально. За п'ять місяців 2019 року обсяг торгівлі між країнами скоротився на 14,6% порівняно з минулим роком. Востаннє США підвищили мита у вересні - з 10 до 15%, тоді це торкнулося товарів на $300 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram