ГоловнаСвіт

Ердоган повернув Трампу лист із закликом "не бути дурнем"

Президенти США і Туреччини провели зустріч у Вашингтоні.

Ердоган повернув Трампу лист із закликом "не бути дурнем"
Президент США Дональд Трамп и президент Турции Реджепом Тайипом Эрдоганом во время встречи в штаб-квартире НАТО в Брюсселе, 11
Фото: EPA/UPG

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що особисто повернув президентові США Дональду Трампу лист, в якому той закликав його "не бути дурнем" і сісти за стіл переговорів з сирійськими курдами.

Про це Ердоган повідомив на пресконференції в Білому домі, передає Bloomberg.

Відзначають, що турецький президент повернув лист під час зустрічі з Трампом у Вашингтоні 13 листопада.

Лист було надіслано минулого місяця. У ньому містилося попередження проти операції Туреччини на півночі Сирії.

Нагадаємо, 9 жовтня Туреччина почала військову операцію на території Сирії проти сил самооборони сирійських курдів (YPG), які Анкара вважає союзником забороненої в Туреччині Курдської робітничої партії (КРП). За два дні до цього, 7 жовтня, США оголосили про виведення своїх військових з прикордонних районів Туреччини і Сирії, тим самим відкривши Анкарі шлях до наступу.

Світове співтовариство різко критикує дії Туреччини в Сирії і закликає припинити операцію. В Євросоюзі та США угруповання YPG також визнано терористичним, але очолюване нею об'єднання "Демократичні сили Сирії" (SDF) є важливим союзником Вашингтона в боротьбі з бойовиками "Ісламської держави".

16 жовтня Ердоган, виступаючи в парламенті, заявив, що наступальна операція завершиться тільки в тому випадку, "якщо курдські "терористи" складуть зброю і покинуть прикордонну територію". За його словами, курди повинні покинути позначену Анкарою 444-кілометрову буферну зону уздовж турецько-сирійського кордону в напрямку Іраку, яка сягає на 32 кілометри вглиб території Сирії.

У середу, 16 жовтня, держсекретар США Майк Помпео і віцепрезидент Майкл Пенс вирушили до Туреччини на переговори з Ердоганом. А президент Трамп написав Ердогану лист, в якому порадив йому "не бути дурнем", сісти за стіл переговорів з військовим керівництвом сирійських курдів і не вдавати з себе "крутого хлопця".

Ердоган підтвердив отримання листа, але вирішив не звертати на нього уваги, пообіцявши при цьому "відповісти у відповідний момент".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram