ГоловнаСвіт

Тейлор: У Трампа було відчуття, що Україна його "обвела навколо пальця"

"Умовне виправлення мало виглядати як початок розслідування проти Байдена".

Тейлор: У Трампа було відчуття, що Україна його "обвела навколо пальця"
Уильям Тейлор

Тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор розповів, що президент Дональд Трамп був переконаний, що за підтримку Штатів Україна могла б "висловити якусь подяку".

Про це Тейлор заявив, виступаючи в Конгресі на відкритих слуханнях у справі про імпічмент Трампа.

"Посол Сонленд (посол США в ЄС Гордон Сонленд, ред.), який і сам є бізнесменом, намагався пояснити взаємини і розуміння бізнесмена з клієнтом, якому він виписує чек. І тоді він чітко дав зрозуміти, що президент Трамп собі уявляв можливість надати військову допомогу Україні, начебто це укладення угоди, ніби він повинен виписати чек", - розповів він.

За словами Тейлора, Сонленд буквально через тиждень використовував схожі формулювання, коли у нього відбулася розмова з Трампом.

"Україна нічого не була зобов'язана. Там мали висловити якусь подяку. І вони отримували підтримку і висловлювали за це подяку. Але нічого Україна не була винна президенту Трампу. Було таке відчуття у Трампа. В обговореннях з інавгураційною делегацією, яка повернулася 23 травня. У Трампа було таке відчуття, що Україна його обвела навколо пальця. Він вважав, що Україна повинна якось виправитися", - заявив повірений щодо України.

Відповідаючи на запитання представника члена комітету з питань розвідки Конгресу США, Тейлор сказав: "Умовне виправлення мало виглядати як початок розслідування проти Байдена".

"Данилюк (екссекретар РНБО Олександр Данилюк) розумів, що ці розслідування були пов'язані із запитом пана Джуліані, щоб накопати інформацію про Бурісму, про Байденів. Це були ті заяви, які Джуліані робив навесні. І це була проблема. Данилюк мені сказав, що Зеленський розумів, що йому не варто втручатися у внутрішні американські справи", - додав Тейлор, зазначивши, що Сонленд під час зустрічі Болтона з Данилюком порушував питання про необхідність проведення розслідування. Болтон, за його словами, різко припинив ці переговори

Нагадаємо, у вересні після скандалу через можливий тиск Трампа на Зеленського Конгрес США почав офіційне розслідування щодо імпічменту президента Трампа.

Білий дім зобов'язали опублікувати телефонну розмову Трампа і Зеленського. Оприлюднена стенограма, на думку спікера Палати представників, підтвердила необхідність розслідування можливого імпічменту.

Сьогодні, 13 листопада, в Конгресі почалися відкриті слухання у справі імпічменту Трампа. Першим свідком став помічник держсекретаря США Джордж Кент.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram