ГоловнаСвіт

Туск: Росія - не наш "стратегічний партнер", а наша "стратегічна проблема

Голова Євроради розкритикував заяву Макрона, який виступив за переосмислення відносин з РФ.

Туск: Росія - не наш "стратегічний партнер", а наша "стратегічна проблема
Фото: EPA/UPG

Голова Європейської ради Дональд Туск вважає Росію не "стратегічним партнером" Європи, а, навпаки, - її "стратегічною проблемою". Відповідну заяву він зробив, виступаючи перед студентами Європейського коледжу в бельгійському Брюгге.

Про це пише Deutsche Welle з посиланням на британську газету The Guardian.

Відзначають, що в грудні Туск покине свій пост, тому зараз він підбиває своєрідні підсумки свого п'ятирічного перебування на цій посаді. Як повідомляли, поляка Туска на чолі Європейської ради змінить експрем'єр Бельгії Шарль Мішель.

"Мені доводилося публічно нагадувати оточуючим майже щотижня, що Росія - не наш "стратегічний партнер", а наша "стратегічна проблема". Мене навіть назвали "фанатиком однієї ідеї" за те, що я так зосередився на цьому предметі. Але врешті-решт підхід виправдав себе", - сказав він.

Туск різко розкритикував слова президента Франції Еммануеля Макрона, який в інтерв'ю виданню The Economist запропонував "переосмислити відносини з РФ".

"Коли я чую слова Макрона, що "ми повинні переглянути нашу позицію щодо Росії, переосмислити наші стратегічні відносини", я можу тільки висловлювати надію, що цього не станеться за рахунок наших спільних мрій про незалежну Європу", - підкреслив Туск.

Нагадаємо, на 74-й сесії Генеральної Асамблеї ООН у вересні у своїй прощальній промові на посаді голови Євроради, Туск згадав єдину третю країну - Україну - в контексті допомоги слабким, яких атакували сильніші.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram