ГоловнаСвіт

Американський посол зізнався в спробах Білого дому тиснути на Україну

Сондленд дав свідчення не на користь Джуліані і Трампа.

Американський посол зізнався в спробах Білого дому тиснути на Україну
Фото: EPA/UPG

Посол США в Європейському Союзі Гордон Сондленд на закритих слуханнях Палати представників у справі про імпічмент президента Дональда Трампа зізнався в спробах Білого дому тиснути на Україну.

Про це пише "Голос Америки".

За словами Сондленда, Трамп тиснув на президента України Володимира Зеленського з тим, щоб той почав розслідування щодо компанії Burisma, в якій працював син його політичного опонента Джо Байдена.

Інформацію про це йому передавав особистий юрист Трампа Руді Джуліані.

"Пан Джуліані підкреслив, що президент хоче, щоб президент Зеленський відкрито заявив про те, що Україна почне займатися антикорупційними питаннями... Пан Джуліані особливо підкреслив вибори 2016 року (включаючи сервер Демократичної партії США) і Burisma; саме ці дві антикорупційні теми мають значення для президента", - заявив Сондленд.

За словами Сондленда, зустріч американського й українського лідерів також була під загрозою зриву, оскільки Трамп не хотів особисто зустрічатися із Зеленським, якщо той не виконає його умов.

"З огляду на вказівки президента, ми зіткнулися з вибором. Ми можемо відмовитися від мети, поставленої Білим домом, а саме: зустрічі з президентом Зеленським, яка, як ми всі вважали, має вирішальне значення для зміцнення американсько-українських зв'язків і досягнення зовнішньополітичних цілей США в регіоні; або ж ми могли вчинити так, як того хотів президент Трамп, і поговорити з Джуліані, щоб вирішити проблеми президента. Ми вибрали останній варіант", - сказав Сондленд.

Показання посла мають особливу важливість, оскільки раніше оприлюднене СМС-листування Курта Волкера вказує на те, що він грав ключову роль у діалозі з Україною, який ліг в основу розслідування.

Крім того, конгресмени розпитували посла про повідомлення, в якому тимчасовий повірений США в Україні Вільям Тейлор написав Сондленду, що вважає "безумством" утримувати виділену для України військову допомогу заради "допомоги з політичною кампанією". Сондленд у відповідь написав, що Трамп запевнив його, що ніякої домовленості про послугу за послугу не існувало.

За словами Сондленда, він лише "набагато пізніше" усвідомив, що, можливо, одним із завдань Джуліані було переконати Україну почати розслідування проти Байдена.

"Я лише набагато пізніше усвідомив, що в плани пана Джуліані могли входити спроби переконати Україну почати розслідування стосовно віцепрезидента Байдена або його сина, або ж залучити Україну, прямо або побічно, в кампанію з переобрання президента на виборах 2020 року", - сказав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram