ГоловнаСвіт

Україна і ЄС в ОБСЄ закликали Росію повернути захоплені кораблі

"Повага міжнародного права і принципів ОБСЄ залишається основою для врегулювання конфлікту, ініційованого і підтримуваного Росією".

Україна і ЄС в ОБСЄ закликали Росію повернути захоплені кораблі
Захваченные украинские катер «Бердянск» и буксир «Яны Капу» в порту в Керчи
Фото: EPA/UPG

Делегації України та Європейського Союзу в ОБСЄ закликали Російську Федерацію виконати наказ Міжнародного трибуналу з морського права і повернути захоплені біля Керченської протоки українські кораблі "Нікополь", "Бердянськ" і "Яни Капу".

Відповідні заклики прозвучали під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні, передає "Укрінформ".

"Ми закликаємо Російську Федерацію виконати наказ Міжнародного трибуналу з морського права від 25 травня 2019 року і негайно звільнити українські військові кораблі "Бердянськ", "Нікополь" і "Яни Капу", повернувши їх у розпорядження України. Повага міжнародного права і принципів ОБСЄ залишається основою для врегулювання конфлікту, ініційованого і підтримуваного Росією", - заявив заступник постійного представника України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Лоссовський.

За його словами, Україна також закликає російську сторону прискорити переговори в рамках Тристоронньої контактної групи з приводу звільнення всіх українців, яких незаконно утримують у РФ, у тому числі на окупованих територіях Криму і Донбасу.

Дипломат висловив вдячність країнам-членам ЄС за постійну політичну, фінансову та оперативну підтримку України в її боротьбі проти триваючої російської агресії.

"Ми закликаємо Росію повернути в розпорядження України три кораблі, захоплені в Чорному морі 25 листопада минулого року, відповідно до обов'язкового наказу Міжнародного трибуналу з морського права. Ми також закликаємо Росію забезпечити безперешкодний і вільний прохід до Азовського моря згідно з міжнародним правом. Повага міжнародних судових рішень є основоположним для заснованого на правилах міжнародного порядку", - йдеться в заяві Європейського Союзу, схваленій усіма країнами-членами.

В ЄС також укотре закликали Росію звільнити понад 70 українських політичних в'язнів.

Нагадаємо, 7 вересня 2019 року відбувся обмін утримуваними особами між РФ і Україною в форматі 35 на 35. В Україну повернулися 35 звільнених в'язнів Кремля. Серед них - 24 військовополонених українські моряки, а також політв'язні Олег Сенцов, Роман Сущенко, Олександр Кольченко, Павло Гриб, Володимир Балух та інші.

Моряків захопили 25 листопада 2018 року в нейтральних водах Чорного моря.

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал з морського права ООН ухвалив, що Росія повинна звільнити всіх українських моряків. Росія заявила, що не виконуватиме вимоги трибуналу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram