ГоловнаСвіт

Президент Індонезії офіційно запропонував перенести столицю з Яви на Калімантан

Вартість переїзду оцінюється в 33 млрд доларів.

Президент Індонезії офіційно запропонував перенести столицю з Яви на Калімантан
Фото: EPA/UPG

Президент Індонезії Джоко Відодо в п'ятницю, 16 серпня, офіційно запропонував парламенту перенести столицю з розташованої на острові Джакарти на Калімантан (Борнео). Вперше про плани перенесення столиці Індонезії стало відомо в квітні цього року, пише Reuters.

"Прошу вашого дозволу на переїзд нашої національної столиці на Калімантан", - сказав Відодо, який у жовтні складе присягу після переобрання на квітневих президентських виборах.

Місце для майбутньої столиці ще не вибрали. Її можуть побудувати в Центральному, Східному або Південному Калімантані.

Майбутня столиця має розташовуватися в центрі держави, в місці, доволі захищеному від природних катастроф, як-от вулкани, цунамі, землетруси. Також необхідною умовою є наявність чистої води і велика територія, що належить уряду або державним підприємствам.

Нинішня столиця Індонезії - портове місто Джакарта - поступово йде під воду, а її річки - сильно забруднені. Зараз це одна з найбільших агломерацій у світі, і рішення її проблем ускладнене відсутністю вільної землі для будівництва доріг і розвитку громадського транспорту. Сьогодні на дорогу до роботи і назад багато жителів витрачають по 4-5 годин. За оцінкою індонезійської влади, країна втрачає на цьому мільярди доларів.

Перенесення столиці на Калімантан, за оцінкою міністра національного розвитку Бамбанга Броджонегоро (Bambang Brodjonegoro), коштуватиме близько 33 млрд доларів. Ця сума включає будівництво нових урядових будівель і житлових будинків приблизно для півтора мільйона держслужбовців.

Переїзд заплановано на 2024 рік.

Нагадаємо, перенесення столиці не є чимось незвичайним. В останні десятиліття це робили М'янма (2005 рік, з Янгона в Нейп'їдо), Палау (2006 рік, з Корора в Нгерулмуд). У Казахстані в 1990-х роках столицю перенесли з Алмати в Акмолу (пізніше назву змінили на Астану, а в 2019-му - на Нур-Султан).

У 1960 році Бразилія перенесла столицю з Ріо-де-Жанейро в Бразиліа, а Пакистан - з Карачі в Ісламабад.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram