ГоловнаСвіт

На півночі Норвегії зафіксували стрибок радіації

Наразі неможливо встановити, чи пов'язаний виявлений йод з вибухом в Архангельській області.

На півночі Норвегії зафіксували стрибок радіації
Фото: vesti.kz

В Управлінні з ядерної та радіаційної безпеки Норвегії заявили, що на півночі країни зафіксували підвищений радіоактивний фон.

Про це повідомляє Интерфакс з посиланням на пресслужбу відомства.

"Незначні обсяги радіоактивного йоду виявлені в повітрі в районі станції у Сванховді в північній Норвегії. Фахівці зазначають, що рівень радіації низький і безпечний для людей і навколишнього середовища", - йдеться в повідомленні.

Наразі неможливо встановити, чи пов'язаний виявлений йод з інцидентом в Архангельську минулого тижня, зазначили в управлінні.

Американські експерти заявили, що на полігоні в РФ міг вибухнути ядерний двигун.

Нагадаємо, 8 серпня 2019 року в Міноборони РФ повідомили про вибух на території військового полігону в Архангельській області, в результаті якого двоє людей загинули.

Вибух стався за декілька десятків кілометрів від Сєвєродвінська. Після аварії на сайті адміністрації міста опублікували повідомлення про короткочасне підвищення радіаційного фону. У ньому йшлося, що на момент публікації фон нормалізувався і показники датчиків не перевищують максимально допустимих. Проте пізніше повідомлення видалили, а в пресслужбі міської адміністрації заявили, що це було зроблено, "тому що ситуацією займається Міноборони".

Через два дні, 10 серпня, "Росатом" визнав, що вибух стався на установці з джерелом радіації та повідомив про загибель п'ятьох своїх співробітників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram