ГоловнаСвіт

Через циклон на півдні Африки загинули понад 600 людей, 600 тисяч залишилися без будинків

ООН назвало стихійне лихо в Мозамбіку найбільшою гуманітарною катастрофою.

Через циклон на півдні Африки загинули понад 600 людей, 600 тисяч залишилися без будинків
Последствия циклона в Мозамбике
Фото: EPA/UPG

Щонайменше 615 людей стали жертвами тропічного циклону "Ідай" в Мозамбіку, Зімбабве і Малаві, що на півдні Африки. Про це повідомило в суботу, 23 березня, Управління ООН з координації гуманітарних операцій (OCHA).

За даними ООН, тільки в Мозамбіку в результаті стихійного лиха загинули близько 300 осіб. Влада Мозамбіку оцінює число жертв в 417 чоловік.

"Через повінь відрізаними від зовнішнього світу залишаються цілі населені пункти. В ООН заявили: "настав критичний момент". Через антисанітарію і відсутність питної води зону лиха може охопити епідемія холери і малярії", - повідомляє Euronews.

Гуманітарну допомогу можна доставити тільки повітрям, оскільки вода затопила по 30-40 кілометрів навколо декількох населених пунктів.

Всесвітня продовольча програма (WFP) ООН вже зараховує стихійне лихо в Мозамбіку до найбільших гуманітарних катастроф поряд з Єменом, Сирією і Південним Суданом. У районі лиха проживало понад 1,7 мільйона чоловік, щонайменше 600 тисяч позбулися даху над головою через повені і руйнування.

Фото: unocha.org

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Циклон "Ідай" силою 4 бали за п'ятибальною шкалою обрушився на територію Мозамбіку в районі Бейра в ніч на 15 березня. Пориви вітру сягали 160 кілометрів на годину. У країні почалися сильні повені через підвищення рівня води в річках внаслідок проливних дощів.

19 березня представник ООН повідомив, що за течією двох великих річок через повені утворилися "багатокілометрові внутрішні моря". За висновком ООН, в Мозамбіку має місце масштабна природна катастрофа.

Нагадаємо, в грудні минулого року жертвами цунамі в Індонезії стали понад 160 людей, поранення отримали близько 750.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram