ГоловнаСвіт

Син загиблої від "Новачка" жінки написав листа Путіну

Він хоче, щоб Путін дозволив британським спецслужбам допитати двох підозрюваних у вбивстві росіян.

Син загиблої від "Новачка" жінки написав листа Путіну
Сын погибшей от "Новичка" женщины написал письмо Путину
Фото: EPA/UPG

Син мешканки британського Еймсбері Дон Стерджесс, яка померла від отруєння отрутою «Новачок», написав листа президенту Росії Володимиру Путіну. Текст листа та інтерв'ю 20-річного Евана Хоупа опублікувала газета The Mirror.

Хоуп просить дозволити британським спецслужбам допитати двох підозрюваних в організації отруєння в Солсбері - офіцерів ГРУ "Олександра Петрова" і "Руслана Боширова".

"Британська поліція вважає, що як мінімум дві людини відповідальні за смерть моєї матері, але, схоже, вони перебувають під захистом вашої держави. Я звертаюся до вас як до людини - дозвольте допитати цих людей. Моя мати заслуговує на справедливість", - йдеться в листі Хоупа.

У бесіді з виданням Хоуп зазначив, що не отримав жодної підтримки з боку британського уряду.

"Я боюся, що ми ніколи не доб'ємося правосуддя для мами, і я відчуваю себе зрадженим і кинутим урядом... Я знаю, що вони підтримали Скрипалів, і я радий цьому, оскільки співчуваю їм і тому, через що вони пройшли. Але моя сім'я не мала підтримки, а ми ті, хто втратив матір. Вона стала невинною жертвою, але ми нічого не почули ні від Терези Мей, ні від уряду - ні телефонного дзвінка, ні листа, нічого... ми просто дізнаємося про все з новин так само, як і всі інші", - сказав Хоуп виданню.

"Дивно те, що ми знаємо, хто вбив маму, докази є, і ми знаємо, як це сталося, але ми не можемо змусити їх постати перед судом. Це дійсно засмучує", - зазначив Хоуп.

30 червня з будинку в Еймсбері госпіталізували пару - 45-річного Чарлі Роулі і 44-річну Дон Стерджесс. Пізніше жінка померла в лікарні. Чоловік опритомнів.

Британська влада публічно оголосила, що пара зазнала впливу речовини "Новачок", і звинуватила в цьому Росію. Вважається, що Стерджесс побризкала з флакона на шкіру, думаючи, що це парфуми, і отримала дозу вдесятеро більшу, ніж Сергій і Юлія Скрипалі в Солсбері.

Еймсбері розташований за 15 кілометрів від Солсбері, де 4 березня колишній російський агент Сергій Скрипаль і його дочка Юлія були отруєні нервово-паралітичною речовиною.

За даними Лондона, за отруєнням Скрипалів стоїть Росія, а виконавцями злочину виявилися офіцери ГРУ "Олександр Петров" і "Руслан Боширов" (справжні імена - Анатолій Чепіга і Олександр Мишкін). Москва заперечує звинувачення.

Наприкінці вересня ЗМІ повідомляли, що британська поліція виявила третього підозрюваного, яким виявився громадянин Росії з вигаданим ім'ям "Сергій Федотов".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram