ГоловнаСвіт

Канада готова екстрадувати фіндиректора Huawei (оновлено)

КНР заявила Канаді протест і назвала це "важливою політичною справою".

Канада готова екстрадувати фіндиректора Huawei (оновлено)
Мэн Ваньчжоу
Фото: EPA/UPG

Уряд Канади розпочав процедуру екстрадиції фінансового директора Huawei Мен Ваньчжоу, затриманої в грудні минулого року. Про це повідомляє телеканал CNBC.

"Сьогодні співробітники міністерства юстиції Канади публікують документ, який офіційно дає старт процесу екстрадиції у справі Мен Ваньчжоу", - цитує канал Мін'юст Канади.

Після публікації документа справу заслухає суд. Якщо він вирішить, що Мен Ваньчжоу варто екстрадувати, то остаточне рішення про екстрадицію повинен буде затвердити міністр юстиції Канади. Дату слухань щодо екстрадиції призначать 6 березня.

Оновлення 13:55. КНР заявила протест Канаді стосовно початку екстрадиції в США фіндиректора Huawei. Про це йдеться в заяві представника МЗС Китаю Лу Кана, пише Интерфакс.

У Китаї вважають, що екстрадиція Мен Ваньчжоу "є серйозним порушенням законних прав громадянки КНР".

"Це є важливою політичною справою", - зазначив Лу Кан.

Він закликав США негайно відкликати ордер на арешт і вимогу про її передавання, від Канади зажадав звільнення китайської громадянки.

Нагадаємо, у грудні в Канаді за запитом США було заарештовано фінансового директора Huawei Мен Ваньчжоу, її підозрюють у порушенні американських торгових санкцій проти Ірану щонайменше з 2016 року. Пізніше Ваньчжоу суд відпустив під заставу в $7,5 млн.

У січні цього року посол Канади в Китаї подав у відставку через скандал з Huawei.

Також у січні в США відкрили проти Huawei кримінальну справу за комерційне шпигунство.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram