ГоловнаСвіт

ОЗХЗ підтвердила застосування хлору в сирійському місті Дума

Хіматаку 7 квітня 2018 назвали "однією з найжахливіших" в історії Сирії.

ОЗХЗ підтвердила застосування хлору в сирійському місті Дума
Фото: EPA/UPG

Організація із заборони хімічної зброї дійшла висновку, що під час атаки в сирійському місті Дума в квітні 2018 використовувався хлор.

Про це повідомляється на сайті ОЗХЗ.

Відзначається, що під час розслідування місія відвідала місця атаки, зробила збір зразків з навколишнього середовища, опитала свідків і зібрала інші дані.

Під час підготовки доповіді місія "проаналізувала великий обсяг інформації, в тому числі показання свідків, результати токсикологічного і балістичного аналізу, а також результати аналізу медико-біологічних зразків і зразків з навколишнього середовища".

"Оцінка і аналіз зібраної інформації дають підстави вважати, що мало місце використання токсичного хімікату як зброї 7 квітня 2018 року. Цей токсичний хімікат містив хлор. Сам токсичний хімікат, за всіма даними, був молекулярним хлором", - йдеться в доповіді.

Нагадаємо, в ніч на 7 квітня 2018 вертоліт скинув бочкову бомбу з хімікатами над містом Дума, який вважався останнім осередком опору джихадистів в регіоні. Більшість потерпілих становили мирні жителі. Інформацію про атаку підтвердила гуманітарна організація "Союз медичних організацій допомоги Сирії" (UOSSM), за даними якої жертвами стали щонайменше 150 осіб. Глава UOSSM Ганем Тайяра назвала хіматаку "однієї з найжахливіших" в історії Сирії.

Атаку різко засудили США, Німеччина, Франція і Великобританія. Франція і низка інших країн у зв'язку з цим скликали екстрене засідання Ради Безпеки ООН. Президент США Дональд Трамп звинуватив в атаці війська президента Сирії Башара Асада та обрушився з критикою на президента РФ Володимира Путіна і іранську владу за те, що вони підтримують його режим.

14 квітня 2018 США, Великобританія і Франція завдали кілька ударів по об'єктах сирійської хімічної програми. Серед об'єктів, які потрапили під удари, - військовий аеродром в Меззе і комплекси сирійського Науково-дослідного центру в Барзе і Джамраї під Дамаском, а також передбачувана база зберігання хімічної зброї в районі населеного пункту Масьяф.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram