ГоловнаСвіт

У Сирії триває штурм останнього пристановища ісламістів

"Демократичні сили Сирії" просуваються двома фронтами в селищі Багуз.

У Сирії триває штурм останнього пристановища ісламістів
Сирийские исламисты
Фото: EPA/UPG

Підтримувані США сили в Сирії, що борються проти угруповання "Ісламська держава" на  сході країни, дійшли до останнього району, контрольованого бойовиками-екстремістами.

Очолювані курдами "Демократичні сили Сирії" заявили 2 березня, що вони просуваються двома фронтами в селищі Багуз, у провінції Дейр ез-Зор, передає Радіо Свобода.

Командування сил повідомило агентству Associated Press, що "активні сухопутні сили" просуваються на територіях, контрольованих ісламістами, де ті вдаються до снайперських обстрілів і підривів мін.

2 березня в районі бойових дій близько полудня були помічені два вертольоти очолюваної США коаліції. Пізніше пролунав гучний вибух, ймовірно, повітряний удар коаліції.

"Демократичні сили Сирії" 1 березня відновили військові дії, щоб звільнити останню територію, яка утримується бойовиками ІДІЛ у провінції Дейр ез-Зор, після евакуації тисяч мирних жителів і заручників, що опинилися там заблокованими.

28 лютого президент США Дональд Трамп заявив, що угруповання "Ісламська держава" втратило "100 відсотків" території, яку контролювало в Сирії. За офіційними даними, на невеликій ділянці території в Багузі залишилися сотні бойовиків, які, ймовірно, боротимуться до кінця.

Нагадаємо, 14 січня Трамп офіційно заявив про початок виведення американських військ із Сирії. 15 лютого президент США пообіцяв оголосити про перемогу над ІДІЛ протягом доби.

Громадянська війна в Сирії триває з 2011 року, у результаті загинули понад 400 тисяч осіб. Росія, втрутившись у цей конфлікт, надає підтримку президенту Сирії Башару Асаду, легітимність якого не визнає ряд західних і арабських країн.

2014 року ісламісти проголосили "халіфат" на територіях Сирії та Іраку. Згодом за досить короткий проміжок часу ісламістам вдалося захопити значні території на північному сході Сирії та на північному заході Іраку.

Проти ІДІЛ була створена міжнародна антитерористична коаліція під керівництвом США. За кілька років збройного протистояння спочатку вдалося цілком звільнити від "Ісламської держави" Ірак, а тепер терористи контролюють лише одне поселення на сході Сирії.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram