ГоловнаСвіт

Адвокати Манафорта просять скоротити йому термін покарання за роботу на користь українських політиків

Для 69-річного Манафорта термін покарання, запропонований прокурорами, може стати довічним.

Адвокати Манафорта просять скоротити йому термін покарання за роботу на користь українських політиків
Фото: pravdainform.com.ua

Наступного тижня суддя штату Вірджинія планує призначити покарання Полу Манафорту за звинуваченням у фінансовому та податковому шахрайстві. Прокурори пропонують від 19 до 24 років ув'язнення. Для 69-річного Манафорта термін покарання, запропонований прокурорами, може стати довічним.

Першого березня адвокати колишнього глави передвиборної кампанії Дональда Трампа звернулися з проханням до судді призначити "значно менше покарання" для Манафорта за роботу на користь українських політиків, передає Голос Америки.

Під час судового процесу в штаті Вірджинія Манафорта звинуватили в тому, що він спрямовував гроші, отримані від українських олігархів - Віктора Януковича і представників "Опозиційного блоку", - за кордон з метою уникнення оподаткування, а потім вдавався до банківського шахрайства, щоб підтримувати розкішний спосіб життя, зокрема, намагаючись шахрайським чином отримати банківські кредити після того, як покровителі політтехнолога в Україні втратили владу після подій Революції Гідності.

У записці, поданій судді штату Вірджинія, адвокати називають покарання запропоноване прокурорами "явно не відповідним" злочинам у сфері банківського та податкового шахрайства, які скоїв політтехнолог.

Адвокати Манафорта зазначають, що стан здоров'я їхнього підзахисного погіршився, він зазнав значних фінансових і репутаційних утрат.

"Пан Манафорт визнає, що суд був справедливим і приймає вердикт суддів, справді кається у своїй поведінці", - йдеться в записці, поданій судді.

15 лютого, коли Пол Манафорт був присутній під час судового засідання, він мав дезорієнтований вигляд. Про це говорить аналітик CNN Джеффрі Тубін. Його "неможливо було впізнати".

У серпні 2018 року  присяжні визнали Манафорта винним за 8 з 18 пунктів звинувачення в рамках першої справи - про банківське шахрайство й ухиляння від сплати податків. Манафорту загрожує до 10 років позбавлення волі, й обвинувальний висновок у другій справі міг би збільшити цей термін.

У вересні 2018 року Манафорт визнав провину в змові проти США та в змові з метою перешкоджання правосуддю.

Манафорт працював на українських політиків з 2005-го по 2014 рік. Тоді він консультував Партію регіонів і Віктора Януковича, а також співпрацював з українськими олігархами - Ринатом Ахметовим, Сергієм Льовочкіним та іншими.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram