ГоловнаСвіт

Суд підтвердив, що Манафорт брехав "російському розслідуванню"

Політтехнолог порушив умови угоди з командою спецпрокурора Мюллера.

Суд підтвердив, що Манафорт брехав "російському розслідуванню"
Манафорт покидает Окружной суд США, округ Колумбия
Фото: Diego M. Radzinschi/ALM

Суд США постановив, що екс-керівник передвиборного штабу Дональда Трампа Пол Манафорт усвідомлено брехав у свідченнях ФБР і спецпрокурори Робертові Мюллеру. Про це пише "Голос Америки".

У середині вересня 2018 року колишній політтехнолог Манафорт визнав себе винним у злочинній змові проти США і перешкоджанні правосуддю, а також уклав угоду зі спеціальною комісією. Нинішнє рішення суду фактично ставить хрест на угоді, і йому, швидше за все, більше не варто очікувати пом'якшення вироку.

Суддя постановила, що Манафорт збрехав на три теми, в тому числі про своє спілкування з Костянтином Килимником, партнером Манафорта, якого пов'язують з російською розвідкою. Сам Килимник це заперечує.

Конкретно Манафорт збрехав слідчим, відповідаючи на питання про те, чи передавав він Килимнику дані соцопитувань, зроблених штабом Трампа, а також з приводу обговорення з Килимником так званого "плану мирного врегулювання в Україні". План, зокрема, передбачав зняття санкцій проти Росії - це рішення явно було б на користь режиму Путіна.

Після порушення угоди з правосуддям Манафорту можуть винести суворий вирок у суді Вірджинії, де проходить ще один судовий процес за звинуваченнями у фінансових злочинах і відмиванні грошей. У серпні присяжні визнали Пола Манафорта винним за декількома пунктами, включаючи несплату податків на 16 млн доларів, які він отримав за політичні консультації для уряду Віктора Януковича в Україні.

Американські прокурори також стверджують, що Манафорт працював над політичними питаннями в Україні у 2018 році  вже після звинувачень, висунених йому протягом розслідування спецпрокурора США Роберта Мюллера.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram