ГоловнаСвіт

Великобританія склала список кібератак, за якими стоїть Кремль

"Дії ГРУ безрозсудні і не вибіркові".

Великобританія склала список кібератак, за якими стоїть Кремль
Фото: kremlin.ru

Національний центр кібербезпеки Великобританії (NCSC) вважає, що російське Головне розвідувальне управління стоїть за більшістю хакерських угруповань, які організували кібератаки в різних країнах.

Про це повідомив британське МЗС.

У тому числі йдеться про APT 28, Fancy Bear, Sofacy, Pawnstorm, Sednit, CyberCaliphate, "КіберБеркут", Voodoo Bear, BlackEnergy Actors, STRONTIUM, Tsar Team, Sandworm.

NCSC стверджує, що за більшість великих кібератак в останні роки "майже напевно несе відповідальність ГРУ". Спираючись на достовірні оцінки і з огляду на більш широкий контекст, уряд Великобританії дійшов висновку, що за них несе відповідальність російський уряд - Кремль.

У жовтні 2017 року ГРУ запустила вірус BadRabbit, що став причиною перебоїв в роботі київського метро, аеропорту в Одесі, російського центрального банку і двох російських ЗМІ.

У серпні 2016 року було опубліковані конфіденційні медичні дані цілої низки спортсменів різних країн. У ВАДА офіційно заявили, що була зламана їх антидопінгова база.

У 2016 році піддався кібератаці Національний комітет Демократичної партії США, в результаті чого його документи потрапили в мережу.

У період між липнем і серпнем 2015 року було зламано ящики електронної пошти невеликої британської телевізійної компанії - вміст було вкрадено.

У червні 2017 року сталась деструктивна кібератака, націлена на український фінансовий, енергетичний і державний сектор, вона поширилася на європейські та російські бізнес-структури.

У жовтні 2017 року шкідливий вірус VPN FILTER вразив тисячі домашніх комп'ютерів і роутерів, а також офіси невеликих компаній у всьому світі. Вірус потенційно дозволяв хакерам контролювати уражені пристрої, виводити їх з ладу і блокувати передачу даних з мережі.

У травні 2018 року хакери ГРУ відправили фішингові електронні листи від імені федеральної влади Швейцарії безпосередньо співробітникам ОЗХЗ, які збиралися відвідати майбутню конференцію в швейцарському місті Шпіц. Як наслідок, ці листи потрапили в комп'ютерні системи ОЗХЗ.

У квітні 2018 року ГРУ застосувало свої інструменти ведення кібератак в спробі отримати доступ до офіційних комп'ютерних систем ОЗХЗ.

У квітні 2018 року ГРУ застосувало свої інструменти ведення кібератак в спробі отримати доступ до комп'ютерної системи британської військової науково-технічної лабораторії Портон-Дауна.

У березні 2018 року ГРУ зробило спробу зламати комп'ютерну систему МЗС Великобританії за допомогою фішингової атаки.

"Ці кібератаки не служать ніяким законним інтересам національної безпеки. Дії ГРУ безрозсудні і не вибіркові: вони втручаються в виборні процеси різних країн, вони готові навіть завдавати шкоди російським компаніям і громадянам своєї країни.

Такого роду поведінка свідчить про їхню готовність діяти, не звертаючи уваги на міжнародні закони і встановлені норми, з почуттям безкарності і без будь-яких наслідків для себе. Наша позиція однозначна: разом з нашими союзниками ми будемо викривати і відповідним чином відповідати на спроби ГРУ підірвати міжнародну стабільність", - йдеться в заяві міністра закордонних справ Великобританії Джеремі Ханта.

Нагадаємо, що раніше заяви, пов'язані з російськими кібератаками зробили в США і Нідерландах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram