ГоловнаСвіт

Російський розвідник-утікач, який здав Анну Чапман, живий, - ЗМІ

Потєєв живе у Флориді і з 2016 року став залишати сліди.

Російський розвідник-утікач, який здав Анну Чапман, живий, - ЗМІ
Фото: Александр Потеев

Колишній полковник Служби зовнішньої розвідки Росії Олександр Потєєв, відповідальний за один з найгучніших провалів російської розвідки, живий, всупереч повідомленням про його смерть в 2016 році.

Про це йдеться в книзі журналіста Бі-бі-сі Марка Урбана "Файли Скрипаля" про екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля, яка вийшла в четвер 4 жовтня.

За даними Урбана, в США впевнені, що повідомлення про смерть Потєєва було розміщено в надії виявити його місцезнаходження. Російська розвідка розраховувала простежити канали спілкування друзів і сім'ї Потєєва в надії, що вони видадуть якісь підказки.

Ця інформація підтверджується в розслідуванні видання Buzzfeed, в якому журналісти розкривають ще кілька цікавих деталей.

За даними видання, Потєєв живе у Флориді і з 2016 року став залишати сліди: отримав штраф за порушення ПДР, зареєструвався для голосування на виборах, проголосував на них і отримав дозвіл на ловлю риби - всюди він вказував свої реальні особисті дані.

Журналісти Buzzfeed стверджують, що дізналися про те, що Потєєв живий, ще в 2017 році. Але в ЦРУ, куди вони звернулися за коментарем, попросили не публікувати інформацію, щоб не поставити під загрозу життя перебіжчика.

У липні 2016 Інтерфакс з посиланням на анонімне джерело повідомляло про смерть Потєєва, проте офіційного підтвердження цієї інформації не було. Інше джерело, підтвердивши отримання з-за кордону відповідних відомостей, не відкидаючи, що "це може бути дезінформація, спрямована на те, щоб про зрадника просто забули".

В результаті зради екс-полковника СЗР за кордоном була розкрита група російських розвідників-нелегалів, в тому числі Анна Чапман.

27 червня 2010 року за звинуваченням у виконанні "глибоко законспірованих завдань" в США були арештовані десять осіб. Через деякий час МЗС Росії визнало, що затримані - громадяни РФ. На початку липня Росія і США обміняли чотирьох росіян, засуджених за шпигунство і помилуваних президентом РФ (серед них був і Сергій Скрипаль), на десять російських громадян, затриманих в США.

Ім'я колишнього начальника американського відділу Управління "С" (нелегальна розвідка) СЗР полковника Потєєва з'явилося в ЗМІ влітку 2010 року після шпигунського скандалу в США. У середині листопада 2010 року кілька джерел в різних відомствах на умовах анонімності повідомили, що групу російських нелегалів в США "здав" американцям саме Потєєв.

27 червня 2011 року Московський окружний військовий суд заочно засудив Потєєва до 25 років ув'язнення. Суд позбавив його звання полковника і державних нагород. З нього стягнуто штраф у розмірі його річного забезпечення. У серпні того ж року Верховний суд РФ залишив вирок без змін, і він набув законної сили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram