ГоловнаСвіт

У Росії повідомили про смерть у США розвідника-перекинчика, який виказав Анну Чапман

Обставини загибелі Олександра Потєєва незрозумілі.

У Росії повідомили про смерть у США розвідника-перекинчика, який виказав Анну Чапман
Александр Потеев

Колишній полковник російської зовнішньої розвідки Олександр Потєєв, який утік у США і заочно засуджений на 25 років за держзраду, помер, повідомляє "Интерфакс" із посиланням на поінформовані джерела.

"За деякими даними, Потєєв помер у США. Цієї миті ця інформація перевіряється", - сказав один зі співрозмовників агентства.

Інше джерело, підтвердивши отримання з-за кордону відповідних відомостей, не виключило, що "це може бути дезінформація, спрямована на те, щоб про зрадника просто забули".

У результаті зради екс-полковника СЗР за кордоном було розкрито групу російських розвідників-нелегалів, у тому числі викрито Анну Чапман.

27 червня 2010 року за звинуваченням у виконанні "глибоко законспірованих завдань" у США заарештували десятьох осіб. Через деякий час МЗС Росії визнало, що затримані - громадяни РФ. На початку липня Росія і США обміняли чотирьох росіян, засуджених за шпигунство і помилуваних президентом РФ, на десятьох російських громадян, затриманих у США.

Ім'я колишнього начальника американського відділу Управління "С" (нелегальна розвідка) СЗР полковника Потєєва з'явилося в ЗМІ влітку 2010 року після шпигунського скандалу у США. У середині листопада 2010 року кілька джерел у різних відомствах на умовах анонімності повідомили, що групу російських нелегалів у США "здав" американцям саме Потєєв.

"Він утік з Росії за кілька днів до початку червневого візиту до Вашингтона президента РФ Дмитра Медведєва і зараз перебуває у США", - сказало тоді одне з джерел. За його даними, за кілька днів до втечі Потєєва у США під різними приводами виїхали спочатку його донька, а потім і син.

27 червня 2011 року Московський окружний військовий суд заочно засудив Потєєва до 25 років ув'язнення. Суд позбавив його звання полковника і державних нагород. З нього стягнуто штраф у розмірі його річного забезпечення. У серпні того самого року Верховний суд РФ залишив вирок без змін, і той набув чинності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram