ГоловнаСвіт

Нідерланди відмовили Росії в доступі до матеріалів слідства у MH17

"Голландська сторона не ділиться з російськими колегами даними, якими володіє сама".

Нідерланди відмовили Росії в доступі до матеріалів слідства у MH17
Фото: EPA/UPG

Прокуратура Нідерландів відмовила Слідчому комітету Росії в доступі до матеріалів слідства про причини аварії пасажирського літака Malaysia Airlines, який впав на території України в липні 2014 року.

Про це йдеться в заяві Слідкому за підсумками переговорів між двома відомствами, які відбулися в середу, 7 липня.

"Змушений констатувати, що передача інформації, що  стосується авіакатастрофи, здійснюється на сьогоднішній день Слідчим комітетом виключно в односторонньому порядку. Голландська сторона не ділиться з російськими колегами даними, якими володіє сама", - заявив голова Слідкому Володимир Маркін.

Нагадаємо, катастрофа Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що здійснював рейс МН17 за маршрутом Амстердам - Куала-Лумпур, сталася 17 липня 2014 року в Донецькій області.

У результаті трагедії загинули всі 298 чоловік, що перебували на борту. Пасажирами рейсу були громадяни 10 країн, більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.

Країни Заходу і Україна вважають, що літак збили проросійські сепаратисти. Міжнародна комісія з розслідування аварії дійшла висновку, що літак знищено боєголовкою 9Н314М (ракета 9М38М1 установки "Бук"). При цьому експерти проекту розслідувань Bellingcat встановили, що сам "Бук" належав російській 53-й бригаді.

Слідком РФ при цьому як мінімум до середини 2015 року розглядав версію про те, що "Боїнг" збито ракетою "повітря-повітря", випущеною пілотом українського Су-25. При цьому фахівці цю версію категорично відкидають, так як Су-25 - це штурмовик, призначений для того, щоб знищувати танки та іншу техніку з невеликої висоти.

Його кабіна не герметизирована, і він не розрахований на те, щоб літати на більших висотах і збивати там інші літаки. Піднятися на висоту 10 тисяч метрів, де летів "Боїнг", він здатен, але тільки без озброєння. Якби він вистрілив на такій висоті, то зірвався б у штопор. Су-25 набагато повільніший від "Боїнга-777", тобто він просто не зміг би його наздогнати. І нарешті, він озброєний маленькими ракетами ближнього бою, які не розраховані на те, щоб збивати літаки на великій відстані.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram