ГоловнаСвіт

Макрон хоче зробити французьку головною мовою ЄС

До 1973 року мова Вольтера була основною в діловодстві Євросоюзу.

Макрон хоче зробити французьку головною мовою ЄС
Фото: EPA/UPG

Президент Франції Еммануель Макрон хоче зробити французьку основною мовою в діловодстві Європейського Союзу.

Приводом для цього повинен стати вихід Великобританії зі складу ЄС, повідомила газета The Wall Street Journal (WSJ) у четвер, 14 червня.

За її даними, вперше Макрон оприлюднив свою ідею 20 березня, в Міжнародний день франкофонії, коли відзначають створення міжнародної організації співпраці франкомовних країн. "Англійська, ймовірно, ще ніколи не була так широко представлена в Брюсселі, як за часів, коли ми обговорюємо "Брекзит". Це домінування, проте, не є неминучим", - сказав тоді французький лідер.

Макрон вважає, що слід повернутися до ситуації, яка існувала до 1973 року, коли саме французька була основною в діловодстві Євросоюзу. В оточенні французького президента є люди, які підтримують цю ініціативу.

Наприклад, офіційний представник Франції в ЄС Філіп Легліз-Коста у квітні відмовився брати участь у нараді з питань бюджету, оскільки вона проходила англійською мовою. За словами одного з дипломатів, всіх, хто лишився на нараді, англійська загалом влаштовувала, але після демаршу француза всі почали вимагати перекладу на їхні рідні мови.

Союзником Макрона в боротьбі за превалювання французької мови є голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер. Уродженець Люксембургу раніше вже заявляв, що не бачить причин, чому "мова Шекспіра повинна бути вищою, ніж мова Вольтера". Сам Юнкер переважно робить заяви французькою або німецькою.

WSJ зазначає, що насправді англійська є найпопулярнішою мовою в ЄС, де офіційними вважають 24 мови. У 80 відсотках шкіл у Євросоюзі учні як першу іноземну вивчають саме англійську. При цьому офіційною англійська мова є тільки у Великобританії, Ірландії і на Мальті. Чисельність населення двох останніх країн становить лише 1,2% всього населення ЄС.

У цей час англійську використовують у 81% документів Євросоюзу, французьку - в 5%, німецьку - у 2%. В апараті ЄС у Брюсселі лише 2,8% співробітників є корінними носіями мови.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram