ГоловнаСвіт

У Росії скасували виправдувальний вирок правозахиснику Юрію Дмитрієву

Справу голови карельського "Меморіалу" відправили на нове розслідування в перший день ЧС.

У Росії скасували виправдувальний вирок правозахиснику Юрію Дмитрієву
Фото: novayagazeta.ru

Верховний суд Карелії скасував рішення Петрозаводського міського суду, який у квітні цього року повністю виправдав історика, голову карельського "Меморіалу" Юрія Дмитрієва за статтями про розпусні дії і виготовлення дитячої порнографії.

На розгляд суду надійшли відразу дві апеляційні скарги - від сторони обвинувачення в особі прокурора і від Валентини - рідної бабусі прийомної дочки Дмитрієва Наталі (саме вона віддала дівчинку в дитячий будинок у трирічному віці). На засіданні в четвер бабуся виступила перед судом, заявивши, що Дмитрієв зганьбив її і її внучку. Крім того, суддя долучила до справи психологічне обстеження дівчинки, яку зробили вже після рішення Петрозаводського міського суду. Адвокат і сам Дмитрієв про нього не знали. Скарги розглядали в закритому режимі, повідомляє "Новая газета".

Справу скерують на додаткове розслідування у зв'язку з "нововиявленими обставинами".

Мотивувальна частина рішення буде готова до кінця тижня. Адвокат Віктор Ануфрієв передбачає, що справу почнуть переглядати ближче до вересня. До цього часу суд залишив Дмитрієва під підпискою про невиїзд.

Історика Юрія Дмитрієва заарештували в грудні 2016 року за звинуваченням у виробництві порнографічних матеріалів із зображенням неповнолітніх, вчиненні розпусних дій без застосування насильства, а пізніше ще звинуватили в незаконному зберіганні зброї. Дмитрієва звинувачували в тому, що він фотографував свою прийомну дочку і зберігав ці знімки в себе на комп'ютері. Сам історик стверджував, що робить це, щоб стежити за здоров'ям дівчинки, яка була дуже хворобливою дитиною.

Більш ніж рік Дмитрієв провів у СІЗО, потім його відпустили під домашній арешт. Справу слухали в закритому режимі. 4 квітня Петрозаводський міський суд виправдав Юрія Дмитрієва за двома найважчими статтями. За статтею "незаконне зберігання вогнепальної зброї" суддя призначила покарання - два роки і шість місяців обмеження волі.

Після винесення виправдувального вироку Дмитрієв отримав премію Московської Гельсінської групи за внесок у захист прав людини і став фіналістом премії Бориса Нємцова.

Під час суду прийомна дочка Дмитрієва Наталя була розлучена з батьком.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram