ГоловнаСвіт

У Грузії визначилися з наступним прем'єром

Мамуку Бахтадзе вважають близьким другом старшого сина Бідзіни Іванішвілі.

У Грузії визначилися з наступним прем'єром
Мамука Бахтадзе

14 червня, через день після відставки з посади голови уряду Георгія Квірікашвілі, владна партія "Грузинська мрія" представила кандидата в прем'єри країни. Ним став 36-річний в.о. міністра фінансів і колишній гендиректор "Грузинських залізниць" Мамука Бахтадзе.

Як передає Бі-бі-сі із посиланням на лідера парламентської більшості Арчила Талаквадзе, партія підтримала кандидатуру Бахтадзе одностайно.

Видання припускає, що вибір Бахтадзе, який має невеликий досвід у політиці, - це особисте рішення голови владної партії "Грузинська мрія" Бідзіна Іванішвілі.

62-річний бізнесмен і найбагатша людина в Грузії Бідзіна Іванішвілі у 2012-2013 роках очолював уряд країни, після чого оголосив, що йде з політики. Але багато експертів говорили тоді, що екс-прем'єр продовжував і після відставки контролювати реальні важелі влади в країні.

Якщо парламент затвердить новий кабінет міністрів, Мамука Бахтадзе змінить на посаді прем'єра Георгія Квірікашвілі, який пішов напередодні у відставку. Як пояснив Квірікашвілі, однією з причин стали розбіжності з владною командою і Бідзіною Іванішвілі.

Відставка прем'єра, за конституцією Грузії, означає відставку всього уряду. Кандидата в нові прем'єри висуває політична сила, яка отримала найкращі результати на виборах. У цьому випадку це владна партія "Грузинська мрія".

Новому уряду потрібно отримати підтримку щонайменше 76 зі 150 депутатів, тобто понад половини голосів. Владна партія має більшість у парламенті, тому Бахтадзе і новий кабінет міністрів, як очікується, отримають необхідну підтримку законодавців.

Доктор технічних наук Бахтадзе займав посаду міністра фінансів Грузії з листопада минулого року. До цього більш ніж чотири роки був гендиректором "Грузинських залізниць", а з 2010 по 2012 роки був гендиректором Міжнародної енергетичної корпорації.

Сам Бахтадзе після оголошення його кандидатом у прем'єри заявив, що бачення, яке він запрезентує в парламенті в найближчому майбутньому, ґрунтується на декількох принципах. Передусім - реалізація історичного вибору грузинського народу і повноцінна інтеграція Грузії в євроатлантичний безпековий простір.

Бахтадзе обіцяє також здійснення інноваційних реформ, подальше зміцнення демократичних інститутів і називає пріоритетами майбутнього уряду інвестиції і реформування сфери освіти. Він також зазначив, що Грузії потрібні невеликі, але гнучкі й ефективні урядові відомства.

Досить жорстку оцінку нинішніх подій дав президент Грузії Георгій Маргвелашвілі.

"Я думаю, цей період маскараду, коли незрозуміло нашому суспільству і нашим закордонним партнерам, за яким принципом вибираються прем'єр-міністри, повинен завершиться", - заявив Маргвелашвілі.

Він вважає, що прем'єром країни повинен стати Іванішвілі.

"Якщо ми говоримо про європейський вибір і формування європейської держави, там прем'єр-міністри - лідери владної партії. Відповідно, Бідзіна Іванішвілі як лідер владної партії повинен стати прем'єр-міністром, якщо ми говоримо про відповідальну політику і формування зрозумілого суспільству державного процесу", - заявив президент.

За даними опитування Міжнародного Республіканського Інституту (IRI), проведеного у квітні цього року, лише 9% опитаних оцінюють Бахтадзе позитивно, 22% - негативно, а 55% узагалі про нього не чули.

У грузинських ЗМІ також нерідко з'являлася інформація про те, що Бахтадзе - близький друг старшого сина Іванішвілі. Сам Бахтадзе це заперечував.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram