ГоловнаСвіт

Росія заблокувала резолюцію США про розслідування хіматак у Сирії (оновлено)

Незадовго до голосування РФ відкликала свій проект резолюції.

Росія заблокувала резолюцію США про розслідування хіматак у Сирії (оновлено)
Фото: пресс-служба президента

Росія заблокувала в Раді Безпеки ООН проект з розслідування хімічних атак у Сирії, повідомляє Reuters.

"Росія ввела своє 10-те вето в четвер у зв'язку з діями Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй щодо Сирії з початку війни в 2011 році, блокуючи підготовлену в США резолюцію про відновлення міжнародного розслідування хімічних атак в Сирії", - йдеться в повідомленні.

Так званий спільний механізм ООН і Організації із заборони хімічної зброї створено в 2015 році одноголосним рішенням Радбезу. У 2016 році мандат спільного механізму на розслідування хіматак в Сирії продовжено ще на рік. Його термін закінчується 17 листопада.

Підготовлений у США проект резолюції отримав підтримку 12 країн. Китай і Єгипет утрималися. Болівія проголосувала проти. Росія як постійний член Ради Безпеки ООН застосувала право вето.

Також повідомляється, що Росія незадовго до голосування відкликала свій проект резолюції.

За словами дипломатів, російський проект тексту мало підтримувався серед 15 членів Радбезу.

Оновлення. Болівія попросила Раду безпеки ООН повернути на розгляд російський проект резолюції про продовження мандата місії ОЗХЗ із розслідування випадків застосування хімічної зброї в Сирії (СМР), передає РІА Новини.

Постпред Болівії Саша Йоренті, виступаючи на засіданні, висловився на підтримку російського проекту, співавтором якого виступив Китай.

Як повідомляє агентство, постпред Росії при ООН Василь Небензя підтримав заяву болівійського колеги, і Росія знову подала на голосування Ради Безпеки (РБ) ООН свій проект резолюції.

Наприкінці жовтня міжнародні експерти оголосили, що за використання отруйного газу зарин в квітні цього року в місті Хан-Шейхун несе відповідальність влада Сирії. У Росії доклад назвали аматорським.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram