ГоловнаСвіт

У двоюрідного племінника Путіна знайшли $573 млн активів

Він веде скромне життя і працює фахівцем в одній із російських держкомпаній.

У двоюрідного племінника Путіна знайшли $573 млн активів
Михаил Шеломов
Фото: CompromatWiki

Центр дослідження корупції і організованої злочинності (OCCRP) і "Новая газета" опублікували розслідування про ще один "гаманець" президента Росії Володимира Путіна. Ним виявився 49-річний Михайло Шеломов, син двоюрідної сестри Путіна Любові Шеломової.

Він, за даними OCCRP, виявився володарем активів на $573 млн. Причому про частину зареєстрованих на нього активів Шеломов має слабке уявлення. Він не з'являється на публічних фотографіях, про нього мало що відомо. Останні десять років працює провідним фахівцем у петербурзькій філії держкомпанії "Совкомфлот", яка займається транспортуванням нафти і нафтопродуктів. Зарплати там становлять близько 8400 доларів на рік.

Велика частина відомого статку Шеломова - петербурзька компанія "Акцепт", яка, своєю чергою, володіє акціями великих корпорацій, пов'язаних із людьми з найближчого оточення Путіна. Свою діяльність "Акцепт" веде з 2004 року і за цей час, за підрахунками OCCRP, вартість її активів перевищила півмільярда доларів.

Зокрема, "Акцепту" належить 50% компанії "Ігора драйв", яка займається будівництвом автогоночної траси поблизу Петербурга, недалеко від одного з улюблених гірськолижних курортів Путіна під назвою Ігора. Багато інвесторів, які вклали кошти в цей курорт, належать до найближчого оточення президента: це банк "Росія", головою якого є старий друг Путіна Юрій Ковальчук, і офшорна компанія, що належить Сергію Ролдугіну, ще одному "гаманцю" Путіна.

Ім'я віолончеліста Ролдугіна стало широко відомим у квітні 2016 року в зв'язку з "панамськими архівами". Виявилося, що через пов'язані з Ролдугіним фірми було переведено близько двох мільярдів доларів від держбанків і друзів Путіна братів Ротенбергів.

Ще один друг дитинства - це 64-річний Петро Колбін. Його статки оцінили щонайменше на суму $0,55 млрд. Колбіну належало 10% нафтотрейдера Gunvor, співзасновником якого був товариш Путіна нафтотрейдер Геннадій Тимченко, 25,1% акцій "Ямал СПГ" та інші активи.

"У російського президента безліч друзів і соратників, чиї особисті статки цілком зрозумілі: серед них нафтомагнати, керівники держкомпаній, політики й інші видатні діячі. Однак Шеломов, Ролдугін і Колбін - зовсім інша справа. Незважаючи на великі активи, найчастіше придбані через сумнівні схеми, вони їх не демонструють, живуть скромно і не звикли спілкуватися з журналістами. Всі ці особисті та сімейні зв'язки з президентом породжують очевидне запитання. Це гроші Путіна?" - наголошено в розслідуванні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram