ГоловнаСвіт

Влада Нідерландів дозволила не розсекречувати документи про катастрофу MH17

Інформацію про аварію "Боїнга-777" вимагали розсекретити деякі ЗМІ.

Влада Нідерландів дозволила не розсекречувати документи про катастрофу MH17
Место катастрофы МН17
Фото: ЕРА/UPG

Міністерство безпеки і юстиції Нідерландів може не розсекречувати документи, що стосуються катастрофи рейсу MH17 над Україною.

Про це повідомляють на сайті Державної ради Нідерландів

У заяві вказується, що Держрада частково скасувала рішення суду нижчої інстанції, який ухвалив рішення, що відомості про катастрофу повинні бути оголошені. Таким чином, рада залишила за урядом право на секретність.

На початку документа вказується, що ця заява є відповіддю на колективний позов до суду з боку декількох засобів масової інформації - газети Volkskrant і телеканалів RTL і NOS.

У серпні 2015 року міністр безпеки і юстиції Нідерландів Ард ван дер Стер відмовив журналістам у запиті про надання всієї можливої інформації щодо катастрофи. ЗМІ тоді послалися на право вільного доступу до інформації. Ван дер Стер погодився із законністю вимог медіа, але також попросив їх зрозуміти важливість ситуації і вказав на те, що оголошення матеріалів може перешкодити розслідуванню катастрофи літака.

Boeing МH17 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий 17 липня 2014 року над Донбасом. Усі 298 осіб, які перебували на борту, загинули.

У серпні 2014 року для розслідування причин катастрофи була створена міжнародна слідча група (Joint Investigation Team, JIT). До неї увійшли представники України, Нідерландів, Бельгії, Австралії і Малайзії. Через два роки - у вересні 2016 року - група представила перші підсумки розслідування. Слідство встановило, що літак був збитий зенітним ракетним комплексом "Бук", що прибув з території Росії

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram