ГоловнаСвіт

Путін доручив розробити спосіб обкласти "майнерів" податком

Президент РФ вважає, що використання криптовалюти несе ризики, що стосуються відмивання грошей і фінансування тероризму.

Путін доручив розробити спосіб обкласти "майнерів" податком
Путин
Фото: EPA/UPG

Президент Росії Володимир Путін доручив уряду і Центробанку підготувати поправки в законодавство, які дозволили б встановити вимоги до організації і здійснення "майнінгу" і порядку його оподаткування.

Про це повідомляють на сайті Кремля

У дорученні президента йдеться, що необхідно на рівні закону визначити статус криптовалюти. Зокрема, їм належить виробити вимоги до "майнінгу" криптовалюти - тобто до способу їх отримання, при якому здійснюють вирішення трудомістких завдань за допомогою комп'ютерів. Також Путін доручив розробити спосіб реєстрації "майнерів" і спосіб їх оподаткування.

Путін також доручив визначити статус цифрових технологій, що застосовуються у фінансовій сфері, в тому числі таких понять, як "цифрова заставна", "криптовалюта", "токен", "смарт-контракт". Президент зазначив, що уряду потрібно буде виходити з "обов'язковості рубля як єдиного законного платіжного засобу в Російській Федерації".

У дорученні Путіна також ідеться, що до 20 грудня 2017 року Центробанк повинен подати пропозиції стосовно створення в Росії площі для тестування фінансових технологій ("сендбокс").

Раніше, 11 жовтня, питання роботи з криптовалютою обговорювали на нараді у Путіна. У ній узяв участь міністр фінансів Антон Силуанов. За його словами, на нараді прийняли рішення, що держава "очолить і відрегулює" емісію і обіг криптовалюти в Росії. Мінфін виступив за обмеження суми покупки криптовалюти.

Голова ЦБ Ельвіра Набіулліна неодноразово виступала проти легалізації криптовалюти. Вона відзначала, що введення криптовалюти може призвести до втрати контролю "над грошовими потоками з-за кордону". Раніше Путін говорив, що Росії необхідно "вибудувати таке регуляторне середовище, яке дозволить систематизувати відносини" в криптовалютній сфері. Використання криптовалюти несе ризики, що стосуються відмивання грошей і фінансування тероризму, відзначав президент.

Нагадаємо, 20 жовтня вартість біткойна перевищила $6 тисяч.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram