ГоловнаСвіт

Штайнмаєр назвав Донбас каменем спотикання для відносин Німеччини і РФ

Він вважає, що необхідно розглянути введення миротворців.

Штайнмаєр назвав Донбас каменем спотикання для відносин Німеччини і РФ
Фото: EPA/UPG

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр вважає, що бойові дії на Донбасі є одним з головних каменів спотикання у відносинах між ФРН і Російською Федерацією.

Про це він сказав в інтерв'ю "Коммерсанту".

"Упродовж свого минулого політичного життя на посаді міністра закордонних справ Німеччини я приділив багато часу досягненню і реалізації мінських домовленостей. Я і сьогодні не належу до числа тих, хто щодня сповіщає про їх близький кінець. Навпаки: питання в тому, що було б зараз, якби не було мінських домовленостей. Проте конфлікт на Донбасі, безсумнівно, є одним з головних каменів спотикання і в німецько-російських взаєминах. Тому варто реагувати на серйозні ініціативи і ґрунтовно вивчати їхні шанси - зокрема, з погляду можливих компромісів з приводу сформульованих Україною подань про залучення сил ООН до ситуації на сході країни", - заявив він.

Штайнмаєр 25 жовтня в Москві повинен зустрітися з президентом Росії Володимиром Путіним, але не планує обговорювати питання оперативної політики.

"Я був би радий, якби моя зустріч з російським президентом дала можливість зрозуміти, чи є перспективи відновлення втраченої довіри між нашими країнами, і розібратися в тому, яким шляхом можна цього досягти. Тому що негативна спіраль у взаєминах між Росією і Європейським Союзом, яку ми спостерігаємо останніми роками, шкодить обом сторонам і становить серйозні ризики для майбутнього. Я не маю ілюзій з приводу майбутньої зустрічі. Але я усвідомлюю: наші відносини - як на рівні керівництва країн, так і між людьми в Росії і Німеччині - мають велике значення. Ми не можемо дозволити собі не розмовляти один з одним", - сказав він.

Президент Німеччини додав, що бажання налагодити відносини не є підставою для замовчування наявних розбіжностей.

"Такими залишаються для нас, наприклад, здійснена з порушенням норм міжнародного права анексія Криму, спровокований нею конфлікт на сході України і наявне у Європі відчуття непередбачуваності дій Росії. Ця непередбачуваність викликає занепокоєння в нас і особливо у наших центральноєвропейських партнерів. Також причина нашої заклопотаності - утиски свободи дій громадських організацій і свободи творчості в Росії", - сказав Штайнмаєр.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram