ГоловнаСвіт

Касперський заявив, що "випадково" отримав документи АНБ США

Касперський не відповів на запитання про те, чи повідомляла його компанія про отримання даних АНБ.

Касперський заявив, що "випадково" отримав документи АНБ США
Евгений Касперский
Фото: rusrep.ru

У 2014 році "Лабораторія Касперського" випадково отримала засекречені файли Агентства національної безпеки США (АНБ), коли співробітники компанії скачували інформацію про хакерську групу Equation Group.

Про це Associated Press розповів Євген Касперський.

За його словами, співробітники, які скачували інформацію про хакерів, прийшли в його кабінет і повідомили, що в них виникла проблема - разом із даними про Equation Group вони випадково завантажили засекречені документи АНБ.

За словами засновника компанії, у нього "не було ніяких сумнівів", що робити з цими документами. "Вони повинні бути видалені", - сказав Касперський співробітникам. На запитання агентства, чи повідомляла компанія про отримання даних АНБ, Касперський не відповів.

У 2015 році "Лабораторія Касперського" підготувала доповідь, в якій ішлося про можливу причетність АНБ США до кібершпіонажу. У самому відомстві це коментувати відмовилися. Чи пов'язані випадково отримані в 2014 році документи АНБ з цією доповіддю, невідомо.

Раніше The Washington Post писала, що за допомогою програми "Лабораторії Касперського" були викрадені секретні дані АНБ. Це виявила розвідка Ізраїлю, яка попередила про інцидент владу США.

Крім того, The Wall Street Journal дізналася, що російські хакери використовують програми "Лабораторії Касперського", щоб ідентифікувати необхідні файли на комп'ютерах співробітників АНБ. Так у них є можливість отримати інформацію про те, як АНБ проникає в зарубіжні комп'ютерні мережі і захищає свої від кібератак.

У вересні 2017 року, міністерство внутрішньої безпеки США оголосило про заборону на використання продукції російської "Лабораторії Касперського" в держструктурах США. Це сталося після того, як влада країни запідозрила компанію у співпраці з російськими спецслужбами. У "Лабораторії Касперського" це заперечують.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram