ГоловнаСвіт

У Новій Зеландії до влади прийшла опозиція

Більшість голосів на виборах отримала провладна Національна партія.

У Новій Зеландії до влади прийшла опозиція
Джасинда Ардерн
Фото: EPA/UPG

Новим прем'єр-міністром Нової Зеландії стане лідер опозиційної Лейбористської партії Джасінда Ардерн (JACINDA ARDEN), незважаючи на те, що більшість голосів на виборах отримала провладна Національна партія.

Такий результат коаліційних переговорів став можливим після того, як керівництво партії "Нова Зеландія передусім", яка за результатами виборів отримала так звану "золоту акцію", оголосило про рішення створити коаліцію з лейбористами, повідомляє видання NZ Herald

"Люди цієї країни захотіли змін, і ми відповіли на цей заклик", - зазначив Вінстон Петерс, лідер партії "Нова Зеландія передусім", коментуючи свій вибір на користь опозиційної коаліції.

За результатами виборів провладна Національна партія посіла перше місце, однак отримала лише 56 мандатів, а для отримання більшості потрібен 61 голос. Опозиційна Лейбористська партія отримала 46 місць, а її політичний партнер - Партія зелених - 8 мандатів. Таким чином "золоту акцію" у новозеландському парламенті наступного скликання отримала популістська правоцентрична партія "Нова Зеландія передусім". Її результат склав дев'ять мандатів, проте ця кількість дозволила їй вирішувати, яка велика політична сила сформує уряд.

Новозеландські ЗМІ й експерти вже охрестили цю виборчу кампанію як "неймовірне сходження нової зірки Ардерн". 37-річна Джасінда Арден очолила Лейбористську партію в серпні 2017 року, за два місяці до парламентських виборів у країні. Ардерн зуміла донести до електорату Нової Зеландії думку, що діючий уряд не здатний думати на перспективу, що зростання економіки обумовлене міграційним бумом, а зростання ВВП - відновленням країни після природних катастроф.

Ключовими пунктами програми Ардерн стали соціальні проекти на відміну від "диктату ринку, якому підпорядковуються Національні". Вона заявила про готовність лейбористів переглянути на користь народу підхід до вирішення проблеми охорони здоров'я, гендерної рівності, боротьби з бідністю і поліпшенням становища дітей і навколишнього середовища.

Таким чином, за місяць до виборів лейбористи подолали 30% позначку підтримки населення, а за тиждень до виборів їх підтримка переросла 40%.

Нагадаємо, в грудні 2016 року прем'єр-міністр Нової Зеландії Джон Кі, який пропрацював на посту більш ніж вісім років, неочікувано оголосив про свою відставку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram