ГоловнаСвіт

У Чехії стартують дводенні парламентські вибори

У виборах бере участь рекордна кількість партій.

У Чехії стартують дводенні парламентські вибори
Фото: gazeta.ua

У Чехії сьогодні стартують вибори в Палату депутатів - нижню палату парламенту.

Про це повідомляє "Укрінформ".

На відміну від більшості країн, вибори в Чеській Республіці проводять два дні поспіль - у п'ятницю та суботу. Виборчі дільниці відкривають у п'ятницю опівдні і закривають о 14:00 у суботу. Це зроблено для зручності громадян, яким надається можливість проголосувати в п'ятницю після роботи і виїхати за місто.

Участь у виборах-2017 бере 31 партія і політичний рух, що є історичним рекордом для Чеської Республіки.

Палата депутатів складається з 200 осіб, яких обирають раз на чотири роки. Попередні вибори проходили в жовтні 2013 року.

Фаворитом нинішніх передвиборних перегонів вважають створений 2011 року політичний рух ANO (Акція незадоволених громадян), очолюваний одним з найбагатших громадян країни Андреєм Бабишем. Проти нього зараз проводять розслідування за підозрою в зловживанні дотаціями Євросоюзу, через що Бабиш мусив піти у відставку з посади міністра фінансів у травні цього року. При цьому центральним пунктом своєї програми політсила проголошує саме боротьбу з корупцією. За АНО готові голосувати майже 26% виборців.

На другому місці - Чеська соціал-демократична партія (трохи менше ніж 14% підтримки), передвиборний список якої очолює голова МЗС Чехії Любомир Заоралек.

Також у Палату депутатів мають шанси пройти, подолавши 5% бар'єр, представники Компартії Чехії та Моравії, Свободи і прямої демократії, Чеської партії піратів, Християнсько-демократичної партії - Чехословацької народної партії, Громадянської демократичної партії і ТОП 09.

У парламенті, який працював з 2013 року, були представлені сім партій.

За підсумками виборів буде сформовано коаліційний уряд і обрано прем'єр-міністра.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram