ГоловнаСвіт

На Мальті вбили відому журналістку

Вона писала про корупцію влади Мальти і розслідувала "панамське досьє".

На Мальті вбили відому журналістку

На Мальті в результаті вибуху автомобіля загинула журналістка Дафна Каруана Галіція, яка проводила антикорупційні розслідування, у тому числі пов'язані з "панамським досьє".

Про це пише Reuters.

Блог журналістки про непотизм на Мальті в окремі дні збирав по 400 тисяч читачів. Це більше, ніж усі газети острівної держави разом узяті. У квітні, наприклад, Галіція написала, що прем'єр-міністр Мальти Джозеф Мускат і два його соратники пов'язані з офшорними компаніями, які продавали мальтійські паспорти й отримували платежі від уряду Азербайджану.

Фото: EPA/UPG

Місцеві ЗМІ повідомляють, що Галіція отримувала погрози і поліція знала про них.

Прем'єр-міністр Мальти назвав убивство журналістки варварським актом і сказав, що не заспокоїться, поки винуватці не зазнають покарання.

Нагадаємо, 3 квітня 2016 року Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів опублікував розслідування про виведення грошей через офшори, в якому згадувалися близько 140 осіб, включаючи знаменитостей і світових лідерів. Після публікації "панамського архіву" у відставку пішли, зокрема, прем'єр-міністр Ісландії Сигмюндюр Давид Гюннльойгссон і міністр промисловості, енергетики і туризму Іспанії Хосе Мануель Сорія.

В Україні ця публікація спровокувала великий резонанс, оскільки стало відомо, що влітку 2014 року президент Петро Порошенко зареєстрував компанію Prime Asset Partners для переведення кондитерського бізнесу в юрисдикцію Британських Віргінських островів. Сам голова держави вважає, що приводу для скандалу не було: зареєстрована компанія не виводила гроші, а була створена з метою передачі активів у "сліпий траст", довірче управління.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram