ГоловнаСвіт

Суд Іспанії забрав паспорт у голови каталонської поліції

Прокурори не змогли довести причетність чиновника до плану відокремити Каталонію від Іспанії.

Суд Іспанії забрав паспорт у голови каталонської поліції
Хосеп Луис Траперо
Фото: EPA/UPG

Суд Іспанії відмовився помістити у в'язницю голову каталонської поліції Хосепа Луїса Траперо, фігуранта справи про підбурювання до заколоту, але призначив йому обмежувальні заходи. Траперо повинен що 15 днів відзначатися в суді, у нього вилучили паспорт, йому заборонено покидати територію Іспанії.

У разі порушень цих вимог суд може переглянути своє рішення, пише El Pais.

Суддя постановив, що Траперо може бути пов'язаний з планом відокремити Каталонію від Іспанії, проте сторона звинувачення поки що не надала достатніх доказів цього, йдеться в повідомленні. Звинувачення наполягає, що Траперо віддав наказ не зачиняти виборчі дільниці в день референдуму про незалежність регіону.

Раніше суд постановив вжити аналогічні заходи щодо лейтенанта каталонської поліції Терези Лаплан, прокурор вимагав посадити її у в'язницю під заставу €40 тис.

Референдум у Каталонії пройшов 1 жовтня, за його підсумками 90,2% тих, хто прийшов на дільниці, висловилися незалежність регіону від Іспанії. Національна поліція Іспанії намагалася перешкоджати голосуванню, в регіоні відбулися сутички між правоохоронними органами і тими, хто прийшов проголосувати.

Мадрид попросив каталонську владу дати відповідь про свій статус до ранку понеділка, 16 жовтня. Раніше президент Каталонії Карлес Пучдемон надіслав прем'єрові країни Маріано Рахою лист з пропозицією зустрітися і обговорити проблеми. Голова уряду Іспанії у відповідь зажадав визначитися зі статусом регіону.

Як повідомляли раніше сьогодні, Іспанія заарештувала двох лідерів каталонських сепаратистів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram