ГоловнаСвіт

Іспанія звинуватила голову каталонської поліції в "підривній діяльності"

Каталонському чиновнику загрожує до 15 років позбавлення волі.

Іспанія звинуватила голову каталонської поліції в "підривній діяльності"
Фото: tsn.ua

У Верховному суді Іспанії заявили, що викликали голову поліції Каталонії Хосепа Луїса Траперо, щоб він дав свідчення за підозрою в "скоєнні злочину з метою підривної діяльності".

Про це повідомляє агентство Рейтер

"Суддя Верховного суду Кармен Ламела також викликала в суд заступника керівника поліції Терезу Лапланте, керівників цивільних груп за незалежність Omnium Cultural і Каталонської національної асамблеї (ANC) Жорді Куіксарта і Жорді Санчеса", - йдеться в повідомленні.

За даними AFP, звинувачення стосуються протестів у Барселоні 20 і 21 вересня після того, як сили національної безпеки провели рейди в урядових офісах Каталонії через референдум про незалежність автономії.

Такі дії правоохоронців викликали масові протести, а Мадрид звинуватив каталонську поліцію в тому, що вона залишалася осторонь.

Представник суду заявив, що чотирьох підозрюваних звинувачують "у скоєнні злочину з метою підривної діяльності... в зв'язку зі зборами і демонстраціями, вчиненими з метою примусового перешкоджання владі й офіцерам у виконанні своїх обов'язків".

Як зазначено, відповідні правопорушення караються терміном ув'язнення до 15 років, якщо вони вчинені представником влади.

Раніше президент Женералітету Каталонії Карлес Пучдемон заявив, що Каталонія оголосить про незалежність через кілька днів.

Нагадаємо, 1 жовтня в Каталонії пройшов заборонений Іспанією референдум про незалежність автономії. Іспанська поліція намагалася заблокувати голосування. В результаті відбулися сутички, в яких постраждали сотні людей. 

У референдумі взяли участь близько 3 млн осіб. Він не був визнаний ні Мадридом, ні європейською владою. За твердженням уряду Каталонії, близько 90% тих, хто голосував, висловилися за відокремлення від Іспанії. Україна вважає референдум незаконним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram