ГоловнаСвіт

У контрольованому ІДІЛ іракському місті залишаються 78 тисяч осіб, - ООН

Мирні громадяни бояться залишати місто через ризик підірватися на мінах.

У контрольованому ІДІЛ іракському місті залишаються 78 тисяч осіб, - ООН
Иракская военная техника, участвующая в наступлении на боевиков ИГИЛ
Фото: EPA/UPG

Близько 78 тисяч осіб могли опинитися в пастці в іракському місті Хавія, яке зараз контролює терористичне угруповання "Ісламська держава" (ІДІЛ).

Про це повідомляє агентство Рейтер із посиланням на заяву ООН.

Раніше, 21 вересня, іракська армія почала звільнення міста Хавія від бойовиків ІДІЛ.

За словами представника ООН Єнса Лаерке, в перший тиждень після початку наступу з Хавії втекли 7000 осіб. Відтоді кількість людей, які залишили місто, збільшилася до 12,5 тис. осіб, проте близько 78 тисяч залишаються в місті.

Представники іракських сил безпеки кажуть, що бойовики заважають деяким жителям покинути місто, проте багато жителів бояться висуватися в бік іракської армії з побоювань наштовхнутися на вибухові прилади, які могли бути встановлені бойовиками ІДІЛ навколо міста. 

"Ми турбуємося про життя і здоров'я цих вразливих цивільних, і нагадуємо тим, хто бере участь у боях, що цивільні завжди повинні бути захищені, і їм повинні дозволити безпечно покинути Хавію", - заявив Лаерке.

За його словами, очікується, що більшість жителів районів навколо Хавії покинуть їх у наступні 24 або 48 годин.

Місто Хавія, розташоване на відстані 240 кілометрів на північ від Багдада, є однією з останніх територій, контрольованих джихадистами в Іраку.

Як повідомляли раніше, ІДІЛ спалює нафтові свердловини поблизу Хавії, щоб уповільнити просування урядових військ і їх супротивників. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram