ГоловнаСвіт

Лідер Каталонії не дав чіткої відповіді на ультиматум Мадрида, - ЗМІ

Пучдемон не став уточнювати, чи оголосила Каталонія незалежність від Іспанії.

Лідер Каталонії не дав чіткої відповіді на ультиматум Мадрида, - ЗМІ
Фото: EPA/UPG

Глава уряду Каталонії Карлос Пучдемон у листі прем'єр-міністру Іспанії запропонував найближчими двома місяцями почати діалог про вихід із глухого кута, але не став уточнювати, чи оголосила Каталонія незалежність від Іспанії за підсумками референдуму.

Про це повідомляє російська служба Бі-бі-сі.

Відповідь Пучдемона не має юридичної сили, заявив міністр юстиції Іспанії Рафаель Катала. За його словами, у листі не уточнюється позиція Каталонії, а також те, яких заходів має намір ужити регіональний уряд, щоб виконувати вимоги Мадрида.

Іспанський уряд дав Пучдемону термін до четверга, щоб відкликати заяву про незалежність. В іншому разі в регіоні буде запроваджено пряме правління.

Нагадаємо, влада автономної іспанської області Каталонії організували референдум про незалежність. Голосування ще до його початку визнав незаконним конституційний суд Іспанії, однак у ньому взяли участь близько 3 млн чоловік. Референдум не був визнаний ані Мадридом, ані європейською владою. За твердженням уряду Каталонії, близько 90% тих, хто голосував, висловилися за відділення від Іспанії.

10 жовтня в парламенті Каталонії було підписано декларацію про незалежність регіону від Іспанії, але водночас набуття чинності цього документа було відкладено.

11 жовтня іспанські ЗМІ повідомили, що офіційний Мадрид надає Пучдемону час до понеділка, 16 жовтня, для відповіді на питання, проголошена незалежність цього регіону чи ні.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram