ГоловнаСвіт

Російський художник Павленський "підпалив" Банк Франції, - ЗМІ

Акцію знімала фотограф Капуцин Анрі. 

Російський художник-акціоніст Петро Павленський, який у травні отримав політичний притулок у Франції, підпалив будівлю Банку Франції та сфотографувався перед ним.

Як пише "Медуза", акцію знімала фотограф Капуцин Анрі.

У своєму мікроблозі Twitter Анрі повідомила, що Павленський після акції був затриманий поліцією, але офіційного підтвердження цих відомостей немає. 

Активістка Сара Константен також опублікувала фото Павленського й вогню біля стін будівлі Банку Франції. Вона стверджує, що Павленський провів акцію, "щоб розпалити вогонь революції по всьому світу".

 

Нагадаємо, Павленський став відомим після першої акції під назвою "Шов", яку він провів на підтримку панк-групи Pussy Riot у липні 2012 року. Художник зашив собі рота і вийшов із плакатом до Казанського собору в Петербурзі. Тоді його затримали й відвезли на обстеження до психіатра. Лікар художника визнав осудним і відпустив додому.

Майже через рік Павленський роздягнувся й обмотався  колючим дротом біля будівлі законодавчих зборів Санкт-Петербурга. Художник пролежав так 20 хвилин, після цього поліцейські розрізали дріт, і Павленського віднесли в будинок. Інша акція пройшла в Москві: Павленський прибив мошонку до бруківки на Красній площі. Перфоманс був приурочений до Дня поліції.

У травні 2016 року Мировий суд Санкт-Петербурга на виїзному засіданні в Москві звільнив Павленського від покарання за акцію "Свобода" через закінчення терміну давності. Проведена в лютому 2014 року акція була покликана висловити солідарність із подіями на київському Майдані. Тоді Павленський і соратники рано-вранці побудували на мосту в Петербурзі барикаду із шин та підпалили її. Під час цього вони били по залізу, щоб відтворити звуки акцій протесту на Майдані.

У червні Міщанський районний суд Москви визнав Павленського винним за статтею "пошкодження культурної спадщини" за підпал у листопаді 2015 року дверей будівлі ФСБ  і засудив до штрафу в розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Спочатку він був фігурантом справи про вандалізм за мотивами ідеологічної ненависті, проте пізніше його дії перекваліфікували.

На початку 2017 року Павленський виїхав з Росії разом зі своєю соратницею Оксаною Шалигіною та двома дітьми. Це сталося після того, як правоохоронні органи запідозрили його в сексуальному насильстві.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram