ГоловнаСвіт

На виборах у Нижній Саксонії соціал-демократи обійшли партію Меркель

СДПН підтримали 37,5% виборців, ХДС - 35%. 

На виборах у Нижній Саксонії соціал-демократи обійшли партію Меркель
Мартин Шульц, лидер СДПГ
Фото: EPA/UPG

Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН) перемогла на виборах, що відбулися в неділю, до ландтагу (земельного парламенту) федеральної землі Нижня Саксонія. Про це пише "Німецька хвиля" з посиланням на дані екзит-полу, представлені телеканалом АРД після закриття виборчих дільниць.

Соціал-демократів підтримали 37,5% виборців. За їх головних конкурентів - Християнсько-демократичний союз (ХДС) - висловилися 35% тих, хто проголосував.

На третьому місці - партія "Союз-90"/"зелені" з 8,5% голосів. Далі йдуть: ліберальна Вільна демократична партія (ВДП) - 7% і правопопулістська "Альтернатива для Німеччини" (АдН) - 5,5%. Ліва партія, згідно з екзит-полом, може не подолати п'ятивідсотковий бар'єр для проходження до ландтагу. Прогнози пророкують "лівим" 4,8% голосів.

Вибори в ландтаг Нижньої Саксонії не планувалося проводити всього через три тижні після загальнофедеральних: вони були призначені на початок 2018 року. Федеральна земля голосує достроково через те, що одна з депутатів правлячої тут коаліції соціал-демократів і "зелених" перейшла на бік християнських демократів, унаслідок чого земельний уряд утратив більшість у місцевому ландтагу.

"Німецька хвиля" зазначає, що голосування в Нижній Саксонії може стати важливим сигналом для канцлера ФРН Ангели Меркель напередодні формування нового уряду. Перемови про урядову коаліцію в Німеччині стартують 18 жовтня.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram