ГоловнаСвіт

Десятки тисяч жителів Каталонії вийшли на акції протесту

Прем'єр-міністр закликав протестувальників "дослухатися здорового глузду".

Десятки тисяч жителів Каталонії вийшли на акції протесту
Акция протеста в Барселоне
Фото: EPA/UPG

Десятки тисяч жителів Каталонії взяли участь в акціях протесту після арешту 14 високопоставлених чиновників і обшуків у міністрів регіону за звинуваченням в організації референдуму про незалежність.

Про це повідомляє  The Independent

Протестувальники вигукували: "Ми будемо голосувати!", "Вулиці - наші!", а також закликали вивести з Каталонії "іспанські окупаційні війська".

Напередодні іспанська поліція заарештувала 14 високопоставлених чиновників уряду Каталонії. Також були проведені обшуки за 22 адресами.

Прем'єр-міністр Маріано Рахой закликав протестувальників "дослухатися здорового глузду".

Раніше Іспанія взяла на себе контроль над фінансами Каталонії, а президент Каталонії звинуватив владу Іспанії в агресії проти автономії

Тижнем раніше Генпрокуратура Іспанії порушила більш ніж 700 кримінальних справ стосовно мерів і голів муніципалітетів каталонських міст через підготовку до референдуму про незалежність.

Незадовго до цього парламент Каталонії прийняв закон про референдум, що дозволяє 1 жовтня провести в автономній області голосування з питання незалежності. До цього регіональна влада розробила документ, згідно з яким про незалежність автономного співтовариства буде оголошено негайно в разі відмови центральної влади країни дозволити проведення референдуму про відокремлення від Іспанії.

Каталонія - область на північному сході Іспанії, яка домагається відокремлення від королівства. Парламент Каталонії 9 листопада 2014 року проголосував за суверенітет. Декларація, яку підтримала більшість парламентаріїв, встановлювала термін у півтора року, протягом якого Каталонія повинна отримати незалежність.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram