ГоловнаСвіт

Рада Європи закликала допустити Навального на вибори

Мін'юст РФ назвав це спробою "політичного тиску на російську владу" перед виборами.

Рада Європи закликала допустити Навального на вибори

Комітет міністрів Ради Європи оголосив, що Росія повинна вжити заходів, щоб опозиційний політик Олексій Навальний балотувався на виборах.

Про це йдеться в прес-релізі за підсумками розгляду того, як Росія виконує рішення Європейського суду з прав людини у справі "Кіровлісу", повідомляє Медуза.

У Раді Європи відзначили, що після рішення суду справа була передана в Росії на новий розгляд, але в ту ж інстанцію. Компенсація за несправедливе рішення, на думку комітету, передбачена не була.

Російське міністерство юстиції відповіло, що компенсація була виплачена Навальному і другому фігуранту справи Петру Офіцерову в повному обсязі, а перегляд оскарженого заявниками вироку здійснено.

Рекомендації комітету міністрів про участь у виборах Мін'юст назвав спробою "політичного тиску на російську владу в подальший електоральний період".

У 2013 році Навального і Офіцерова в Росії визнали винними в тому, що вони примусили підприємство "Кіровліс" продати їм товар за заниженою ціною, щоб потім реалізувати його з прибутком. Після оскарження ЄСПЛ визнав, що російський суд виніс вирок за діяльність, яку не можна відрізнити від звичайного ведення бізнесу, і зажадав повторно розглянути справу.

Повторний розгляд відбувся в 2017 році. Навального і Офіцерова знову визнали винними, їм дали п'ять і чотири роки умовно відповідно.

Вирок суду, що набув чинності, за законом забороняє Навальному висуватися в президенти в 2018 році. Незважаючи на це, Навальний вже кілька місяців веде передвиборчу кампанію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram