ГоловнаСвіт

США можуть закрити посольство на Кубі через "акустичні атаки"

Питання про припинення роботи є на розгляді.

США можуть закрити посольство на Кубі через "акустичні атаки"
Фото: podrobnosti.ua

Сполучені Штати Америки розглядають питання про закриття свого посольства на Кубі через серію інцидентів, унаслідок яких ряду американських дипломатичних співробітників було надано медичну допомогу, після чого вони виїхали з Гавани.

Про це держсекретар США Рекс Тіллерсон заявив у ефірі CBS в неділю, 17 вересня, пише DW.

За словами глави американського зовнішньополітичного відомства, Вашингтон оцінює ситуацію. Питання про припинення роботи диппредставництва зараз на розгляді, наголосив Тіллерсон.

Він зазначив, що ситуація - дуже серйозна, і в деяких випадках здоров'ю персоналу було завдано істотної шкоди. Внаслідок зазначених інцидентів постраждав загалом щонайменше 21 співробітник американського посольства в Гавані.

Інформація про те, що ряд американських дипломатів постраждали від звукового впливу з'явилася в серпні 2017 року. За інформацією американських ЗМІ, вперше дипломати звернулися до лікарів зі скаргами на несподівану втрату слуху восени 2016 року, описуючи симптоми, схожі з наслідками струсу мозку - головні болі, нудоту, порушення рівноваги. Деякі з постраждалих встигли попрацювати в посольстві США на Кубі, що  знову відкрилося 2015 року, всього лише кілька тижнів. Кілька американських дипломатів були змушені перервати відрядження і повернулися в США.

Після розслідування, яке тривало кілька місяців, представники Держдепартаменту дійшли висновку, що співробітники посольства зазнали "акустичної атаки". Пристрій, що використовувався при цьому, працював на ультразвуковій частоті й був розташований у безпосередній близькості від будинків, де мешкали дипломати.

У МЗС Куби у відповідь на звинувачення американської сторони заявили, що безпека і благополуччя іноземних дипломатів є для країни пріоритетом.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram