ГоловнаСвіт

Сотні тисяч турків вийшли на акцію проти Ердогана в Стамбулі

Ердоган заявив, що "правосуддя потрібно шукати в парламенті, а не на вулиці".

Сотні тисяч турків вийшли на акцію проти Ердогана в Стамбулі
Акция протеста против Эрдогана в Стамбуле
Фото: EPA/UPG

Сотні тисяч людей у Стамбулі взяли участь у протестній акції проти політики президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Організатором акції виступив лідер Республіканської народної партії Кемаль Киличдароглу. Захід став кульмінацією 25-денного "Маршу за справедливість" - запланованого опозиціонером 425-кілометрової ходи.

За словами Кемаля Киличдароглу, вони мають намір "зруйнувати стіни страху" в Туреччині.

Як зазначає агентство, протестувальники скандували: "Права, закон, справедливість". Організатор акції закликав уряд звільнити журналістів з тюрем, відновити незалежність судів і зняти обмеження з безпеки, запроваджені після торішньої липневої спроби дежперевороту.

Киличдароглу почав протестну акцію минулого місяця після того, як суд засудив до 25 років в'язниці обвинуваченого в шпигунстві депутата його партії Еніса Бербероглу. Киличдароглу назвав нинішню форму влади в Туреччині "диктатурою".

Ердоган у відповідь на це заявив, що "правосуддя потрібно шукати в парламенті, а не на вулиці".

Маршрут "Маршу за справедливість" опублікувала турецька служба ВВС у своєму "Твіттері".

Нагадаємо, що під час спроби військового перевороту в липні 2016 року було вбито 248 осіб. За даними влади, путчистам вдалося перетягнути на свій бік тисячі військовослужбовців. Після придушення путчу Туреччиною прокотилася хвиля арештів, під час яких під варту взяли близько 50 тис. осіб. Майже 150 тис. осіб - військових, чиновників, викладачів, поліцейських, співробітників міністерств і органів юстиції - звільнили з роботи або тимчасово відсторонили від виконання обов'язків. Також було закрито низку опозиційних до влади ЗМІ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram