ГоловнаСвіт

Заворушення на вулицях Гамбурга зіграли на руку Меркель, - думка

Експерт вважає, що внутрішня безпека стане ключовим питанням передвиборної кампанії у ФРН.

Заворушення на вулицях Гамбурга зіграли на руку Меркель, - думка
Йорг Форбриг во время форума в Киеве
Фото: youtube.com

Заворушення на вулицях Гамбурга під час проведення саміту "Великої двадцятки" (G20) грають на руку консервативному Християнсько-демократичному союзу канцлера ФРН Ангели Меркель, оскільки внутрішня безпека стане ключовим питанням передвиборної кампанії в Німеччині.

Таку думку висловив старший директор програм з берлінського Фонду Маршалла "Німеччина-США" Йорг Форбріг (Joerg Forbrig) у своїй статті для Politico

"Невдачі узахисті громадськості та недоліки в можливостях поліції були регулярними темами суперечок, - зовсім недавно після терористичного акту в Берліні та масових сексуальних домагань у Кельні", - зазначає експерт.

Водночас Форбріг нагадує, що до подій у Гамбурзі основними питаннями передвиборних дебатів були переважно оподаткування, соціальні допомоги, державні інвестиції та одностатеві шлюби. "Але після подій в Гамбурзі проблеми внутрішньої безпеки знову опинилися в центрі уваги. Найімовірніше, саме вони вирішать переможців виборів", - підкреслює експерт.

"Можливо, це іронічно, враховуючи, що саме канцлер Ангела Меркель провела саміт в Гамбурзі, що ця динаміка буде сприяти німецьким консерваторам. Громадяни послідовно оцінюють Християнсько-демократичний союз Меркель (ХДС) і його баварську сестринську партію, Християнський соціальний союз (ХСС), як найбільш компетентних у питаннях внутрішньої безпеки", - пише старший директор програм берлінського Фонду Маршалла "Німеччина-США".

Форбріг також підкреслює, що консерватори унікальні серед основних політичних партій Німеччини, оскільки вони послідовно закликають до вкладення коштів в поліцейські сили у виконанні своїх виборчих програм.

"Тоді, як Гамбург є політичним благом для консерваторів, це величезна відповідальність для його суперників, які залишилися в центрі. Місто, яке саме по собі є державою, керується соціал-демократами (СДП) разом із "Зеленими" в ролі молодшого партнера по коаліції", - відзначає експерт.

Згідно з німецьким законодавством, рішення щодо застосування поліції, включаючи її розгортання з метою захисту великого саміту, залишаються в компетенції окремих держав. Отже, політична відповідальність за насильство ляже на мера Гамбурга Олафа Шольца, пояснює аналітик. Зараз заклики до його відставки стають дедалі гучнішими, а його відхід з державної посади позбавить СДП одного із найздібніших лідерів, вважає Форбріг.

Ба більше, для СДП те, що трапилося в Гамбурзі, стало третьою найгіршою катастрофою - після Кельна і Берліна - в сфері безпеки, яка сталася на території партії, що йде на шкоду рейтингу партії, яка хоче очолити національний уряд, вважає експерт. Крім того, союзники партії по коаліції - Зелені і Ліва партія - також зіткнуться з негативною відповіддю на їхню реакцію на насильство, оскільки вони поклали всю відповідальність за ескалацію ситуації в Гамбурзі на поліцію.

Також Форбріг пише, що одним з нових питань у передвиборній кампанії стане доцільність проведення зустрічей на такому високому рівні через фінансове навантаження на німецькі землі, які їх проводять.

Нагадаємо, що близько 200 поліцейських були поранені в результаті зіткнень з екстремістами в Гамбурзі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram