ГоловнаСвіт

Bloomberg повідомив про секретний проект "Лабораторії Касперського" і ФСБ

Касперський тримав це в таємниці від співробітників своєї фірми.

Bloomberg повідомив про секретний проект "Лабораторії Касперського" і ФСБ
Евгений Касперский
Фото: rusrep.ru

Російська "Лабораторія Касперського" має "значно тісніші" стосунки з Федеральною службою безпеки (ФСБ) Росії, ніж афішує.

Про це пише Bloomberg.

За інформацією агентства, компанія створювала технології для спецслужби і передавала дані хакерів. До Bloomberg потрапив лист від 2009 року, який Касперський писав членам керівництва компанії. Він описував секретний проект, який рік перед тим вів "на велике прохання з Луб'янки". Проект полягав у створенні софту, що захищає від DDoS-атак різні мережі, включаючи урядові.

Як уточнює Bloomberg, компанія пішла далі і почала співпрацювати з провайдерами в питанні "активних контрзаходів". Касперський тримав це в секреті від співробітників своєї фірми.

Як пише агентство, "активні контрзаходи" - термін, який використовують фахівці з безпеки в розмові про хакерів. Це означає атаку на хакерів. Співрозмовник, знайомий із системою "Лабораторії Касперського" у справі захисту від DDoS-атак, розповів, що вона складається з двох частин. Перша - традиційна, що включає переведення трафіку на сервери, які здатні з ним упоратися. Друга - "незвичайна": Касперський у режимі реального часу передавав ФСБ інформацію про місцезнаходження хакерів і відправляв на ці адреси своїх фахівців, які брали участь у рейдах поряд із силовиками.

"Вони не просто зламували хакерів, вони виламували двері", - пояснює Bloomberg.

За даними Bloomberg, керівником проекту виступав головний юрисконсульт "Лабораторії Касперського" Ігор Чекунов, колишній офіцер КДБ. Джерела агентства розповіли, що Чекунов займається технічною підтримкою ФСБ та інших служб, його роль полягає у зборі ідентифікаційних даних з комп'ютерів клієнтів. На рейди разом зі співробітниками російських спецслужб виїжджав, зокрема, Руслан Стоянов - менеджер "Лабораторії Касперського", який проходить у справі про держзраду на користь США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram