ГоловнаСвіт

ЛГБТ-активісти подали позов проти Кадирова в Міжнародний суд у Гаазі

Голову Чечні звинувачують у "створенні в'язниць для тортур і винищенні гомосексуалів".

ЛГБТ-активісти подали позов проти Кадирова в Міжнародний суд у Гаазі
Рамзан Кадыров

Три ЛГБТ-асоціації подали скаргу в Міжнародний кримінальний суд на голову Чечні Рамзана Кадирова у зв'язку з повідомленнями про переслідування геїв у республіці

Про це повідомила одна з асоціацій Stop homophobie.

За словами юриста асоціації Етьєна Десульєра, Кадирова звинувачують у "створенні в'язниць для тортур і винищенні гомосексуалів", повідомляє Le Monde з посиланням на AFP. Кілька чеченських геїв розповіли агентству, що після затримання вони перебували в схожій "неофіційній в'язниці", де їх били.

У скарзі також стверджують, що переслідування геїв "є не результатом дій окремих груп, а роботою чеченської влади на чолі з Кадировим".

Нагадаємо, що на початку квітня "Новая газета" опублікувала розслідування і свідчення очевидців про масові затримання геїв у Чечні. Після цього на адресу редакції видання почали надходити погрози. Прес-секретар голови республіки Рамзана Кадирова спростував цю інформацію, додавши, що неможливо переслідувати тих, "кого просто немає в республіці". Сам Кадиров на зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним також заявив, що інформація "Новой газеты" не відповідає дійсності. При цьому "Новая газета" тоді викрила Кадирова у брехні

Згодом постпред США при ООН Ніккі Хейлі і канцлер Німеччини Ангела Меркель вимагали від влади РФ втрутитися в ситуацію з переслідуванням геїв у Чечні. Прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей розповіла, що країна готова надати екстрену підтримку геям у республіці.

Уповноважений з прав людини в Росії Тетяна Москалькова почала перевірку інформації про переслідування геїв у республіці. Вона заявила, що в місцеву поліцію не надходили заяви з цього приводу. На зустрічі з Москальковою Путін пообіцяв переговорити з генпрокурором Юрієм Чайкою і головою МВС Володимиром Колокольцевим про ситуацію з переслідуванням геїв у Чечні.

6 травня Кадиров заявив, що в Чечні немає людей нетрадиційної орієнтації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram