ГоловнаСвіт

Мін'юст РФ: рішення Міжнародного суду з приводу чеченських геїв не вплине на Росію

Росія не є учасником Міжнародного кримінального суду.

Мін'юст РФ: рішення Міжнародного суду з приводу чеченських геїв не вплине на Росію
Кадыров
Фото: gr-sozidatel.ru

Можливе рішення Міжнародного кримінального суду (МКС) за позовом ЛГБТ-асоціацій до голови Чечні Рамзана Кадирова не матиме юридичних наслідків для Росії.

Про це сказав голова Мін'юсту РФ Олександр Коновалов, повідомляє "Интерфакс".

"Що зробить суд, мені важко передбачити, але юридичних наслідків ці рішення для Росії не повинні мати", - сказав він на брифінгу в Санкт-Петербурзі.

Напередодні три французькі ЛГБТ-асоціації подали скаргу в МКС на Рамзана Кадирова в зв'язку з повідомленнями про переслідування геїв у Чечні. Він зазначив, що Росія не є учасником Міжнародного кримінального суду. У листопаді минулого року президент РФ Володимир Путін підписав указ про намір Росії не ставати учасником Римського статуту - договору, який заснував МКС. Росія підписала договір 2000 року, але формально це не дало їй права стати країною-учасницею - це сталося б після ратифікації договору, яку Росія не провела.

Про масові затримання і вбивства геїв у Чечні, а також про секретні в'язниці для гомосексуалів на початку квітня повідомила "Новая газета". У Чечні цю інформацію спростували і заявили, що журналістів, які поширюють ці відомості, спіткає "кара Аллаха". На початку травня Путін пообіцяв обговорити тему переслідування гомосексуалів у Чечні з генпрокурором Юрієм Чайкою та головою МВС Володимиром Колокольцевим. До цього Путін зустрічався в Кремлі з Кадировим і обговорював з ним інформацію про переслідування геїв у регіоні.

Згодом постпред США при ООН Ніккі Хейлі і канцлер Німеччини Анґела Меркель вимагали від влади РФ втрутитися в ситуацію з переслідуванням геїв у Чечні. Прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей розповіла, що країна готова надати екстрену підтримку геям у республіці.

6 травня Кадиров заявив, що в Чечні немає людей нетрадиційної орієнтації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram