ГоловнаСвіт

"Новая газета" звинуватила Кадирова у брехні Путіну (оновлено)

"Новая газета" стверджує, що в Чечні є шість секретних в'язниць, де утримують сотні громадян.

"Новая газета" звинуватила Кадирова у брехні Путіну (оновлено)
Рамзан Кадыров
Фото: instagram.com/kadyrov_95

Жителя Чечні Хасу Тепсуркаєва, ім'я якого голова республіки Рамзан Кадиров згадав на зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним 19 квітня, дійсно було затримано під час переслідувань гомосексуалів у Чечні.

Про це повідомляє "Новая газета" з посиланням на кілька джерел.

Журналіст "Новой газети" Олена Мілашина зазначає, що видання ніяких прізвищ постраждалих від переслідування не публікувало, в тому числі і Тепсуркаєва, побоюючись за їхню безпеку.

"І той факт, що Кадиров першим назвав його ім'я та прізвище, доводить високу поінформованість голови Чечні про цю ситуацію. Але він ніяк не міг дізнатися ім'я цієї людини з публікацій "Новой газети". У публічному просторі воно взагалі ніде не фігурувало", - пише вона.

Мілашина зазначає, що Кадиров "вочевидь до кінця не продумав свою розмову з Путіним". "Поспішивши звинуватити "Новую газету" у брехні, він сам обдурив президента", - зазначає журналіст.

"Новая газета" також пише, що в Чечні є шість секретних в'язниць, де утримують сотні громадян, у тому числі й гомосексуалів. Як стверджує видання, затриманих у цих в'язницях утримують незаконно - "без належного процесуального оформлення". Докладної інформації про те, де розташовані ці в'язниці та звідки виданню стало про них відомо, не наведено.

Газета пише, що редакція передала Слідчому комітету Росії персональні дані 26 жителів Чечні, яких, за інформацією видання, незаконно затримали. Вони, як стверджує "Новая", стали "жертвами позасудових розправ". "Цей список включає і людей, убитих тільки на підставі підозри в гомосексуальній орієнтації", - наголошує видання.

На зустрічі з Путіним Кадиров заявив, що "хороші, в лапках, люди пишуть про те, що в нас республіці - навіть говорити про це незручно - людей затримують, убивають". "Навіть назвали одне прізвище - Тепсуркаєв Хасу - він у нас, так скажемо, головна людина з ідеології, суфій. Сказали, що його вбили, а він перебуває вдома. Прямим текстом спочатку образили його, потім звинуватили владу, що його вбили, а він живий, здоровий перебуває вдома", - сказав Кадиров. 

Раніше "Новая газета" повідомляла про існування в Чечні однієї секретної в'язниці для геїв. За інформацією джерел видання, вона розташована в місті Аргун. Після цього "Радіо Свобода" повідомляло про існування другої такої в'язниці - в селі Цоці-Юрт. Видання оприлюднило розповідь одного із затриманих гомосексуалів, якого утримували в цій в'язниці. За його словами, над ним та іншими затриманими геями регулярно знущалися.

Оновлено: Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що у Кремля немає підстав вважати, що Кадиров брехав Путіну, повідомляє "Интерфакс".

"Ще раз повторюю: у нас немає ніяких підстав вважати, що Кадиров міг надати якусь невірну інформацію голові держави", - заявив Пєсков у відповідь на запитання про те, що "Новая газета" звинуватила Кадирова у брехні президенту.

"Річ у тім, що президент керується інформацією, яку він отримує по лінії спецслужб, правоохоронних органів, ФСБ. І будь-яких звернень громадян, про яких йдеться в згаданих повідомленнях ЗМІ, не було. І тому в нас немає ніяких підстав говорити про наявність тих фактів, про які згадується [в публікаціях]", - зазначив Пєсков. Він сказав, що у Кремля немає "ніяких підстав не довіряти голові республіки" доти, "доки не буде якихось персоніфікованих заяв із цього приводу".

Про масові затримання і вбивства гомосексуалів у Чечні "Новая газета" повідомляла 1 квітня. Після публікації розслідування прес-секретар голови Чечні Рамзана Кадирова Альва Карімов заявив, що неможливо переслідувати тих, "кого просто немає в республіці". За словами самого Кадирова, повідомлення ЗМІ про переслідування геїв у Чечні є самопіаром. "Звідки в них аргумент про секретні в'язниці? Всі правозахисники Північного Кавказу поїхали подивитися, немає жодного такого випадку. Вони самі собі просто роблять рекламу", - заявив голова Чечні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram