ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Голова Ради Федерації РФ запропонувала посилити законодавство у сфері інтернету

"Складається враження відсутності будь-якої ініціативи!"

Голова Ради Федерації РФ запропонувала посилити законодавство у сфері інтернету
Валентина Матвиенко
Фото: council.gov.ru

Голова Ради Федерації Росії Валентина Матвієнко розкритикувала голову Роскомнагляду Олександра Жарова за бездіяльність у сфері нагляду за інтернетом і запропонувала посилити законодавство в цій сфері.

Про це повідомляє "Дождь".

"Мережі - тема дуже актуальна. Можна зайти, купити будь-який наркотик, це катастрофа! Що з цим робити?" - заявила вона, звертаючись до Жарова на засіданні президії Ради законодавців у Петербурзі.

"Складається відчуття відсутності будь-якої ініціативи!" - додала Матвієнко, запропонувавши Роскомнагляду відзвітувати про свою діяльність перед Думою або Радфедом.

У відповідь Жаров нагадав, що Роскомнагляд брав участь у розробці законопроекту про регулювання месенджерів. Окрім того, підкреслив він, назріло питання розробки законопроекту, який враховуватиме способи деблокування сайтів (анонімайзерів). Під час весняної сесії відповідний законопроект буде внесено, додав голова Роскомнагляду.

"Хто заважав вам ініціювати цей законопроект рік тому, два роки тому? Чому не вносите такі законопроекти?" - запитала голова верхньої палати російського парламенту.

"Ми не володіємо правом законодавчої ініціативи", - відповів на це Жаров. "Відповідь неправильна!" - заявила Матвієнко. Вона підкреслила, що необхідно змінити законодавство так, аби перешкодити поширенню наркотиків і "груп смерті" в інтернеті.

Раніше "Ведомости" з посиланням на кілька джерел в інтернет-компаніях і федерального чиновника повідомляли, що в Росії розробили законопроект, який забороняє використовувати інформаційні системи і програми, що дозволяють користувачам обходити блокування сайтів із забороненим контентом. За словами чиновника, автор проекту - Роскомнагляд, документ підготовлено з ініціативи Радбезу. Він пояснив, що суть законопроекту в тому, щоб зобов'язати анонімайзери і VPN-сервіси блокувати сайти з реєстру заборонених ресурсів.

Нагадаємо, що на початку квітня президент РФ Володимир Путін назвав "достатніми" наявні обмеження інтернету в Росії.

Раніше, в січні, радник Путіна запропонував обмежити інтернет у Росії. Герман Клименко назвав обмеження інтернету в РФ єдиною можливістю забезпечити інформаційну безпеку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram