ГоловнаСвіт

США ввели санкції проти Сирії за хімічну атаку в Ідлібі

Це другий випадок, коли Вашингтон вводить санкції проти Дамаска за використання хімічної зброї.

США ввели санкції проти Сирії за хімічну атаку в Ідлібі
Фото: EPA/UPG

США ввели персональні санкції проти 271 співробітника сирійського науково-дослідного центру у відповідь на передбачувану хімічну атаку сирійського режиму проти мирного населення в провінції Ідліб на початку квітня.

Про розширення американських санкцій проти Сирії оголосив міністр фінансів Стівен Мнучін, повідомляє ВВС.

За словами Мнучіна, це вчені-хіміки, а також люди, що працюють у суміжних галузях. Влада США вважає, що всі вони щонайменше з 2012 року працювали над програмою з виготовлення хімічної зброї для уряду Башара Асада.

Їхні активи в США повинні бути заморожені. Американським громадянам буде заборонено мати з ними будь-які стосунки.

Влада США вважає, що саме в цьому науковому центрі вироблено зарин, який, на думку Вашингтона, урядові збройні сили використовували для проведення хімічної атаки в місті Хан-Шейхуні в провінції Ідліб, що контролюється повстанцями.

Проти того ж сирійського науково-дослідного центру ще в 2005 році вводив санкції президент Джордж Буш-молодший. Під час президента Барака Обами санкції накладалися на бізнесменів і компанії, які імовірно були пов'язані з інститутом.

Це вже другий випадок, коли Вашингтон вводить санкції проти Дамаска за використання хімічної зброї. У січні Мінфін США ввів санкції проти 18 сирійських чиновників після розслідування Організацією із заборони хімічної зброї.

Нагадаємо, що 4 квітня в сирійському місті Хан-Шейхуні в результаті передбачуваної хімічної атаки загинули, за останніми даними, понад 70 осіб, в тому числі 20 дітей, понад 160 людей постраждали. Згідно з аналізом Всесвітньої організації охорони здоров'я, симптоми жертв відповідають наслідкам газової атаки. Зовнішня відсутність пошкоджень й інші ознаки вказують на ураження нейротоксином.

Вранці 7 квітня війська США завдали ракетні удари по авіабазі "Шайрат", яку використовували війська Асада. Президент Дональд Трамп пояснив, що це було зроблено у відповідь на хімічну атаку в Ідлібі, в результаті якої загинули близько 70 мирних жителів, в тому числі діти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram